Politika

Jeремић: Питање Косова одвојено од питања уласка у ЕУ

ВИЉНУС - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да несугласице о једнострано проглашеној независности Косова треба да буду одвојене од преговора у вези са чланством у ЕУ.


Јеремић је у интервјуу за литвански новински портал "Пенки њуз" рекао је да је тешко предвидјети када ће Србија ући у ЕУ, али да очекује да ће се то десити за пет до седам година, након подношења апликације крајем ове године.

Коментаришући чињеницу да грађани Србије нису увијек били наклоњени ЕУ, Јеремић наводи да је крајем прошле и почетком ове године подршка за чланство у Србији достигла 85 одсто, а да је сада око 70 одсто у корист чланства у блоку.

Јеремић је оцијенио да чињеница да су многе земље ЕУ признале Косово није позитивна ствар и да не представља подршку.

"Успели смо да поделимо то питање са нашим евроспким партнерима који су признали Косово", рекао је Јеремић.

Он је додао да Србија строго одваја питање европске интеграције од одређивања будућег статуса Косова.

"Ово је званична политика Србије и званична политика ЕУ. Веома је важно да се те ствари раздвоје", истакао је Јеремић.

Према мишљењу шефа дипломатије Србије, највећи допринос, који ова земља може дати ЕУ су мир и стабилност, затим историјско и културно наслијеђе, као и српски обичаји, који ће допринијети културној разноликости ЕУ.

"Тешко је замислити стабилан, миран и просперитетан део Европе а који има црна рупу. Ја сам оптимиста и надам се да ће цели западни Балкан ућу у ЕУ" , каже Јеремић.

На питање да ли би Србију описао као фактор стабилности или као мост између Европе и Русије, Јеремић је одговрио да је Србија фактор стабилности на Балкану.

Јеремић је истакао да Србија има историјске везе са Русијом који трају већ вијековима и да двије земље дијеле писмо и религију.

"Културолошки смо веома блиски, ми смо савезници и партнери у свјетским сукобима и Русија је данас важан сарадник када се ради о нашим дипломатским напорима да одбранимо нашу територију и суверенитет", рекао је Јеремић.

Он је додао да Русија подржава Србију у њеним европским аспирацијама. "Русија јесте и увијек ће бити добар пријатељ Србије и мислим када Београд уђе у ЕУ да ће моћи да помогне бољем разумијевању Русије у ЕУ", сматра Јеремић.

Он је рекао да ће укидање виза, које се очекује за неколико недјеља представљати велико олакшање и да ће то скинути један велики терет.

"То ће бити посебно важно за младу генерацију јер су они одрастали у изолацији и многи никад нису имала прилику да виде Европу", рекао је Јеремић.

Јеремић је оцијенио да ће Европски парламент играти веома важну улогу у животу Европе након Лисабонског споразума.

"Ми се радујемо сарадњи са Европским парламентом и мислим да предстоје интересантна времена", рекао је Јеремић, оцјењујући свој сусрет са предсједником тог тијела Јержијем Бусеком.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog