Politika

Сергеј Лавров: За очување бонских овлаштења нема никаквих основа

Већ су прошла времена када је било могуће сјести у војну базу и договорити се у четири ока, изјавио је ових дана амбасадор РФ у БиХ, Александар Боцан-Харченко.


Заиста, одговорност за судбину сопствене земље треба предати самим грађанима БиХ - таква је главна претпоставка руске дипломатије, што потврђује посјета министра иностраних послова РФ, Сергеја Лаврова, Сарајеву. По завршетку посјете господин Лавров је одговорио на питања руских новинара. Једно од најспорнијих питања дјелатности Високог представника у БиХ су бонска овлаштења. Какав је став Русије тим поводом?

- Својевремено смо дали сагласност да се у мандат Високог представника укључе такозвана бонска овлаштења, говори Сергеј Лавров, али, наравно, било је ријечи да се та овлаштења употребе само у крајњим случајевима. Било је тренутака када је то било оправдано, али примјењивати ова овлаштења било којим поводом, или без повода, сматрамо неоправданим. Изложили смо наш став, и он је био саслушан. Најважније је да за даље очување бонских овлаштења нема никаквих основа. Потребно је концентрисати се на стимулисање страна ка достизању договора. Одуговлачење регулисања, путем истицања нових услова, сматрамо неоправданим.

Као што је познато, Русија се залаже за што скорију реформу канцеларије Високог представника у БиХ у мисију специјалног представника ЕУ. Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров је подвукао: питање специјалног представника ЕУ и БиХ у цјелини се налази у компетенцији ЕУ:

Дејтон нема алтернативу

- У оквиру руководећег документа, у оквиру дискусије у Савјету безбједности УН, усаглашено је да пошто овлаштења високог представника истекну, у БиХ ће деловати мисија ЕУ, која ће једноставно консултовати, савјетовати, помагати становницима да рјешавају настала питања. Али ова мисија неће имати право да се мијеша у суштину одлука које, од сада и убудуће, треба да се разрађују на основу консензуса између два ентитета, између три државотворна народа.

Mисија ЕУ неће имати право да се мијеша у суштину одлука које од сада и убудуће треба да се разрађују на основу консензуса између два ентитета

Сасвим смо сагласни са тим, пошто су прелазак са канцеларије Високог представника на специјалну мисију ЕУ усвојиле све стране у БиХ. Ми смо у принципу спремни да подржимо сваки договор о било ком аспекту босанског регулисања, који ће бити прихватљив за све стране БиХ - то је основни принцип Дејтонског споразума, и он нема алтернативу, био је категоричан Сергеј Лавров.

Одговарајући на питање новинара шта омета максимално брзу ликвидацију канцеларије Високог представника, шеф руске дипломатије је имао свој одговор.

БиХ је у стању протектората

- Мислим да су главни фактор овде, противуријечности између поштовања договора, постигнутих раније, и жеље наших партнера из ЕУ и САД да прилагоде процес босанског регулисања оним интересима који постоје унутар ЕУ и НАТО. Наши партнери су, без икаквих савјета, унели нове приједлоге, који се не уклапају у концепцију за успоставање мира, усаглашену у руководећем комитету, и који постављају нове, раније недоговорене услове, који се састоје у томе да БиХ треба да измјене устава, да буде згодније гурати процесе њене евроатлантске интеграције.

Наши партнери из ЕУ и САД су, без икаквих савјета, унели нове приједлоге, који се не уклапају у концепцију за успоставање мира

Не планирамо да диктирамо сувереној Босни, како да гради своју спољну политику. Имамо свој однос према ширењу НАТО и немамо ништа против јачања и проширења ЕУ, али сматрамо да одлуку о томе гдје да приступи, треба да доноси управо суверена Босна, а не Босна која се у суштини налази у положају протектората.

Постојање бонских овлаштења значи да земља није сасвим самостална у својим одлукама. Зато би логично и праведно било окончати примјену бонских овлаштења и у потпуности предати одговорност за судбину земље њеним грађанима, закључак је главнокомандујућег руске дипломатије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog