Republika Srpska

Пољска, Хрватска и Србија међу перспективним европским тржиштима

БИЈЕЉИНА - Пољска, Хрватска и Србија три су најперспективнија тржишта у средњој, источној и југоисточној Европи - показује анкета словеначког листа за привреду и финансије "Финанце".


Пољска је на попису најперспективнијих тржишта у наредној години заузела прво мјесто, Хрватска је друга, а Србија трећа. Разлози напредовања Србије у очима улагача леже у њеној мањој задужености од Хрватске, затим у стимулативном предузетничком законодавству и политичкој стабилизацији.

Као главну предност Хрватске, словеначки пословни људи наводе, прије свега, скори улазак у Европску унију, што ће отворити нове пословне прилике. Указују на развој дионичарског тржишта, али упозоравају да су берзе доживљавале процват и у другим земљама које су приступале Унији.

Хрватској у прилог иде и очекивање да ће стопа раста њене економије у наредној години ипак бити позитивна, иако се неће кретати знатно изнад нуле.

Пољска је, осим најперспективнијег, проглашена и најбрже растућим тржиштем у регији, јер је међу ријетким европским земљама које су у овој години успјеле избјећи рецесију.

Осим тога, Пољска би у наредној години требало да оствари једну од највиших стопа раста међу новим чланицама ЕУ, и то два одсто.

У категорији најбрже растућих тржишта налазе се и Турска и Словачка.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog