Politika

Додик: Ко не дође на састанак, тај жели да странци остану

БАЊА ЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да политичари који су најавили да неће учествовати на састанку који је заказао лидер СДА Сулејман Тихић, желе да задрже присуство странаца у БиХ.


Додик је нагласио да ће присуствовати овом састанку, и истакао да они који су најавили да неће тиме говоре да једна групација политичара у БиХ жели по сваку цијену да одржи страно присуство и, тиме што неће доћи, прави атмосферу немогућности локалног дијалога.

"То на неки начин иде на руку и неких странаца, који управо то потенцирају као главни аргумент'', рекао је Додик новинарима у Бањој Луци.

Додик, који је премијер РС, рекао је да је дефинитивни став РС да ће са локалним политичарима разговарати о политичком систему у БиХ и рјешењима за њу.

"Сматрамо да странци не могу да моделирају и воде такве састанке и да се њихове конструкције појављују као приједлози за било које рјешење. До рјешења ми морамо доћи на бази наших приједлога. Они који опструишу тај састанак говоре о својој заинтересованости за БиХ и њен дејтонски пут'', оцијенио је Додик.

Предсједник СДА Сулејман Тихић заказао је за четвртак, 12. новембар, састанак страначких лидера из БиХ на којем би, уз присуство представника САД и ЕУ, требало да буде разговарано о уставним промјенама.

СДП БиХ саопштио је да нема намјеру да присуствује састанцима које организују лидери владајуће петорке тако да се неће одазвати ни позиву лидера СДА.

Лидер Странке за БиХ Харис Силајџић рекао је да неће доћи на састанак који организује Тихић.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић јуче се није желио изјаснити да ли ће учествовати на овом састанку, али је истакао да начелно подржава сваку иницијативу која може направити помак унапријед.

Предсједник ХДЗ 1990 Божо Љубић рекао је да ће се одазвати позиву да учествују на састанку страначких лидера из БиХ 12. новембра, уколико дођу сви позвани, укључујући и представнике ЕУ и САД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog