Republika Srpska

Потписан уговор ''Жељезница РС'' и ''Свителски-Алпине''

БАЊА ЛУКА - Предузеће "Жељезнице Републике Српске" и аустријска фирма "Свителски-Алпина" потписали су данас Уговор о генералном ремонту 64 километра жељезничке пруге између Јошавке и Српске Костајнице код Добоја, чија је вриједност 33 милиона евра.


Премијер РС Милорад Додик, који је присуствовао потписивању уговора, рекао је да је вишемјесечна процедура у вези избора извођача и обезбјеђивања финансијских средстава за реконструкцију пруге завршена овим уговором.

"Ово је веома важан дан за `Жељезнице РС`, обезбијеђења су 33 милиона евра и реконструкција може да почне готово истог тренутка. То нас доводи у позицију да се реконстуисане пруге РС укључују у систем цјелокупних регионалних пруга и обезбјеђује дугорочну безбједност на овој релацији", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци након потписивња уговора.

Он је додао да из овог кредитног аранжама Српској за реконструцију пруга укупно припада око 60 милиона евра.

Додик је изразио очекивање да ће се поштовати рокови и квалитет предвиђени пројектом и Уговором, који је управо потписан.

Он каже да ће Влада РС наставити реконстукције пруга у РС с циљем веће безбједности саобраћаја, односно људи и робе.

Минстар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић рекао је да ће овим пројектом бити завршени сви грађевински радови на прузи Добој - Бања Лука.

Он је напоменуо да је ово кредитна линија Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке у укупној вриједности од 156 милиона евра за БиХ, од чега је 62,4 за РС.

"Влада РС планира да уложи неколико стотина милиона евра у реконструкцију инфраструктуре жељезничког саобраћаја. У току су преговори са неким владама и фирмама, уз подршку домаћих банака, да наставимо са реконструкцијом у жељезничком саобраћају", навео је Чубриловић.

Он је додао да се настоји обезбиједити "Жељезнице" основним средствима попут локомитива и путничких и теретних вагона, чији довољан број би требао бити обезбијеђен до краја 2012. године.

Директор Жељезничке јавне корпорације БиХ Иван Кнезовић казао је да је ријеч о пројекту "Обнова жељезница у БиХ 2", који води ова корпорација, односно њена јединица за провођење.

"Након дуже времена кренули смо у финализацију овог пројекта ремонта пруга у РС", каже Кнезовић и додао да је јуче у ФБиХ потписан уговор вриједан нешто више од 51 милион евра за обнову пруге од Коњица до границе са Хрватском.

Он је истакао да је Европска комисија доста помогла жељезничком сектору у РС и ФБиХ, тиме што је у цјелости донирала средства за комплетну пројектну документаицју.

Директор "Жељезница РС" Петко Станојевић рекао је да је прије овог пројекта, прошле године завршена прва фаза обнове и реконструкције жељезничке инфраструктуре у РС у износу од 28,5 милина евра, ремонтом пруге Бања Лука - Јошавка у дужини од 22 километра.

Он је рекао да ће завршетком пројекта по уговору који је потписан, бити санирана пруга у дужини од скоро 100 километара и да ће за санацију остати још око 300 километара, на релацији од Добоја према Новом Граду и Зворнику.

Директор за инострано пословање "Свителски - Алпине" Хермут Шрајнер рекао је да је потписивању уговора претходио рад од годину дана.

Он је истакао да ће се ова фирма потрудити да са најсавременијом технологијом изгради пругу са најмодернијим материјалима, које данас постоје у свијету, у чему има велико искуство и референце у читавој Европи.

Директор за жељезнице "Свителски - Алпине" Естер Бауер каже да ће најмодерније машине бити довезене у РС, али да ће настојати да се запосли што више домаћих фирми и људи, као и да ће бити кориштен материјала који се може купити, како би се допринијело привреди Српске.

Он очекује да ће прва пробна вожња бити за двије године, када би требала да буде завршена реконструкција.

Реализацијом овог уговора, биће ремонтована 64 колометра пруге, чиме ће бити замијењен комплетан туцанички застор, дрвени прагови бетонским, те уграђене шине веће носивости.

Биће санирани станични колосјеци у станицама Укрина, Драгаловци и станари, те два клизишта укупне дужине до 200 метара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog