Politika

Иво Јосиповић: Бринућу се за Хрвате у БиХ

МОСТАР - Предсједнички кандидат СДП-а за наредне изборе у Хрватској Иво Јосиповић поучио је данас у Мостару да ће његова политика, ако буде изабран, бити политика бриге за хрватски народ у БиХ.


Јосиповић је нагласио да ће му бити важни добросусједски односи и да је дошао у БиХ да чује шта Хрвати у БиХ желе и мисле.

"Знам да у БиХ постоји пуно проблема и да постоји само један излаз за проблеме, а то је политика пуне равноправности и конститутивности сва три народа и једнакоправности у политичком, економском и сваком другом смислу", рекао је Јосиповић.

Говорећи о помоћи коју Хрватска даје за Хрвате у БиХ, Јосиповић је рекао да се тај систем мора промијенити и да би било много боље се помоћ организује путем озбиљне економске сарадње, која ће отворити и радна мјеста, јер "народ не треба милостињу, него посао".

Коментаришући законске прописе који омогућавају злочинцима и криминалцима који су починили кривично дјело у једној држави, да буду слободни у другој, Јосиповић је рекао да је то срамота.

"Ово се мора прекинути и увјерен сам да ће Хрватска и БиХ, па и друге земље у регији, закључити споразум и омогућити изручење. Наравно, при томе ће се пазити да не буде политичких злоупотреба", рекао је Јосиповић.

Јосиповић је подсјетио да СДП на прошлим изборима у Хрватској није био задовољан изборним системом, а нарочито дешавањима у 11. изборној јединици у БиХ, гдје су се, према његовом мишљењу, догађале многе изборне преваре.

"СДП није против гласања људи који имају хрватско држављанство, али јесте против 11. вјештачке изборне јединице", казао је Јосиповић.

Право гласа на изборима у Хрватској има више од 280 000 грађана БиХ, који имају и хрватско држављанство.

Јосиповић је обишао многе знаменитости и институције у Мостару, а у послијеподневним часовима ће посјетити Широки Бријег.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog