Društvo

СОБЛ: Ријешити несугласице на правном факултету

БАЊА ЛУКА - Студентска организација Универзитета у Бањалуци сматра да је несугласице на Правном факултету Универзитета у Бањалуци потребно ријешити дијалогом у интересу студената тог факултета.


"Одговорно тврдимо да је главни узрок несугласица на Правном факултету начин избора чланова научно-наставних вијећа факултета, који је будућим измјенама Закона о високом образовању неопходно вратити у искључиву надлежност студената и студентских организација факултета на којем се бира, као што је то случај на факултетима у Србији, Словенији, Хрватској и Федерцији БиХ", наводи се у саопштењу СОБЛ-а.

У саопштењу се додаје да је већи број студената, не само Правног, него и других факултета, незадовољан оваквим начином избора чланова научно-наставних вијећа факултета, јер не знају ко су им представници у овом тијелу, пошто нису учествовали у њиховом избору.

"Када је у питању плаћање чланарине за студентске организације факултета, треба имати у виду да се она наплаћује на већини факултета нашег Универзитета", истичу из СОБЛ.

Из ове организације напомињу да је у вези са уписом студената завршне године студија, Сенат Универзитета у Бањалуци оставио факултетима могућност да поставе своје услове, односно није истакао да је безуслован упис обавезујући.

У СОБЛ тврде да је већи број студената Правног факултета износио позитивне информације о раду декана Витомира Поповића, посебно у смислу дисциплинованије организације наставе и испитних рокова.

Представници Студентског парламента Универзитета у Бањалуци упутили су Поповићу 3. новембра молбу за подношење оставке у којој наводе да је Поповић својим дјеловањем угрозио права студената и видно погоршао стање на Универзитету.

На конференцији за новинаре предсједник Студентског парламента Бојан Гребенар данас је рекао да је Правни факултет једина организациона јединица Универзитета која у свом Научно-наставном вијећу има чланове из реда студената "који немају никаквог основа да то буду".

Из Студентског парлемента наводе да није оправдана Поповићева одлука да студентима Правног факултета, који треба да упишу четврту годину студија, није дозвољено да пренесу било који испит из друге године, те да је неприхватљиво студентима ускрати могућност издавања увјерења и индекса којим потврђују да су студенти Правног факултета, "док у студентску службу не донесу потврду да су купили књиге у скриптарници Факултета, као и одлука о обавезном уплаћивању износа од 10 КМ Савезу студената Правног факултета, за коју такође нема никаквог правног основа".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog