Društvo

Зграда Богословије се може вратити, а Парламент?

САРАЈЕВО - ОХР сматра да је у овом тренутку приоритет да се обезбиједе нове просторије Економском факултету у Сарајеву како би се, у недостатку закона о реституцији БиХ, садашња зграда факултета могла вратити Богословији Српске православне цркве.


"Званичници Федерације /ФБиХ/ и Кантона Сарајево сагласили су се да у буџете за 2010. годину уврсте почетно финансирање за идејни пројекат. У блиској будућности званичници ФБиХ и Кантона Сарајево потписаће декларацију која ће свједочити о њиховој посвећености како би се ово питање успјешно ријешило. Такође, потребно је пронаћи рјешење и за зграду Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву", речено је Срни у ОХР-у.

Представници СПЦ још нису добили текст декларације, коју је сачинио ОХР, а на основу које би требало да буде враћена зграда Богословије у центру Сарајева, након више од пола вијека, потврдио је парох сарајевски Вања Јовановић.

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо најавио је да би декларација могла да буде утврђена већ током ове седмице.

Према његовим ријечима, потписивање би услиједило након што се о понуђеном тексту декларације изјасне сви они који би имали обавезу да је и реализују, а то су премијери ФБиХ Мустафа Мујезиновић и Кантона Сарајево Бесим Мехмедић, затим федерални и кантонални министри образовања, те ректор Сарајевског универзитета, као и начелник општине Стари град с обзиром на чињеницу да се зграда Богословије, коју тренутно користи сарајевски Економски факултет, налази на подручју ове локалне заједнице.

Зграда Богословског факултета у Сарајеву само је дио имовине која је од СПЦ отета у процесу комунистичке национализације на подручју Сарајева, а чија вриједност, према неким процјенама, превазилази стотине милиона марака.

Осим Богословије, грунт Српске православне цркве је и сарајевска дворана "Зетра" која је направљена на православном гробљу, затим зграде парламента и Савјета министара БиХ на Мариндвору које су, такође, на српској земљи, као и стамбена зграда са педесетак станова у срцу Башчаршије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog