Politika

Јасна ЕУ перспектива Балкана

БРИСЕЛ - Учесници конференције "Да ли се путеви ЕУ и западног Балкана раздвајају", која је одржана у Бриселу, истакли су да постоји јасна перспектива чланства у ЕУ за све државе региона и да је политика проширења у подједнаком интересу Уније и западног Балкана.


Током скупа наглашен је значај испуњавања потребних услова и потпуна примјена европских стандарда као кључни предуслов за чланство, саопштено је из Министарства иностраних послова Црне Горе.

Шеф црногорске дипломатије Милан Роћен, који је учествовао на конференцији, истакао је да путеви ЕУ и земаља региона никада нису били ближи.

Он је указао да је западни Балкан прихватио прикључак проширења, а да је Лисабомски споразум створио институционалне претпоставке за наставак интерних реформи и процес проширења.

Роћен је посебан акценат посветио регионалној сарадњи и добросусједским односима, једном од најважнијих механизама за чланство у ЕУ, што је заједнички стратешки циљ земаља региона.

Шеф црногорске дипломатије посебно је истакао улогу Црне Горе, као позитивног примјера који доприноси стабилизацији и даљем напретку читавог региона, као и њену посвећеност квалитетном испуњавању обавеза из европске агенде.

На овом скупу, који је окупио већи број званичника из западног Балкана, Европске комисије и представника невладиног сектора и академских институција, Роћен је имао посебно излагање на панелу на коме су разматрани изазови, визије и очекивања у процесу проширења ЕУ.

Током конференције у Бриселу, која се одржава у организацији "Фридрих Еберт фондације", разматрана су актуелна питања која се односе на "евро-скептицизам" и "замор од проширења", даљу динамику европских интеграција, перспективу чланства земаља западног Балкана, конкренте мјере које могу оснажити њихове реформске напоре и ојачати кредибилитет ЕУ.

У дебати је истакнут значај визне либерализације као транспарентног процеса који је ЕУ приближио грађанима овог дијела Европе и отворио нову фазу европских интеграција на тим просторима.

Апострофирана је и потреба ефикаснијег кориштења инструмената регионалне сарадње и рјешавања постојећих билатералних питања уз пуно уважавање принципа добросусједства.

На маргинама састанка, министар Роћен је имао низ сусрета, између осталих, са потпредсједником Владе и министром иностраних послова Албаније Илир Метом, потпредсједником Владе Србије Божидаром Ђелићем, директором Генералног директората за проширење Европке комисије Пјером Мирелом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog