Društvo

У Бијељини сутра почиње дезинфекција школа

БИЈЕЉИНА - У Бијељини од сутра почиње дезинфекција свих основних и средњих школа, као и четири предшколске установе, с циљем превенције вирусних обољења, коју ће бесплатно обавити бијељинско предузеће "Санитација".


На конференцији за новинаре у Бијељини којој су данас присуствовали начелник општине Мићо Мићић, директор бијељинског Дома здравља Златко Максимовић и представници бијељинског предузећа "Санитација", речено је да ће дезинфекција трајати до недјеље, 15. новембра.

"Одлучили смо да, на основу нашег Статута, формирамо и Стручни тим за превенцију и заштиту становништва наше општине од новог грипа типа, који ће чинити директор Дома здравља Златко Максимовић, директор Опште болнице `Свети Врачеви` Мирослав Митровић", рекао је Мићић и додао да ће овај тим у наредном периоду радити на превенцији грипа и евентуалном преузимању даљих корака уколико дође до појаве и ширења вируса на подручју општине.

Он је додао да је Стручни тим као први корак предложио дезинфекцију свих школа и обданишта у Бијељини.

Директор Дома здравља Бијељина Максимовић сматра веома важним формирање оваквог тима и истиче да је један од задатака ове установе рад на превенцији пандемијског типа грипа.

"Ми смо још прије пола године у сарадњи са Институтом за заштиту здравља РС направили Акциони план којим су предвиђене активности у случају појаве пандемијског грипа. Прије десетак дана отворили смо и телефонску линију - 224 - 168, путем које се сваки дан, од 7.00 до 20.00 часова, грађани могу информисати о начинима превенције овог вируса", рекао је Максимовић.

Он је додао да је бијељински Дом здравља за своје раднике обезбиједио неопходну заштиту у случају инфлуенце.

"Уколико у већем облику дође до појаве пандемијског грипа, на основу јутрошњих разговора са начелником, добили смо увјерење да ћемо добити сву неопходну подршку", рекао је Максимовић.

Мила Гајевић, директор бијељинске "Санитације", потврдила је да ће прву дезинфекцију, која ће трајати до недјеље, 15. новембра, ово предузеће у свим школама и вртићима обавити бесплатно.

"Сутра почињемо бесплатну дезинфекцију и овај посао би требало да се обавља континуирано. За почетак оставићемо школама одређену количину дезинфекционих средстава којим ће чистачице свакодневно моћи дезификовати подове", рекла је Гајевићева.

Она је додала да ће дезинфекција бити обављена у 46 објеката основних школа, шест средњих и четири вртића, те да је у договору са директорима ових школских установа договорен оперативни план на основу којег ће почети дезинфекција.

"Средство којим ћемо радити дјелује и бактерицидно и вируцидно и то је сигурно од великог значаја с обзиром на вирусну етиомологију новог грипа", рекла је Гајевићева и додала да ће највећи дио посла бити обављен у петак, суботу и недјељу како не би била ометана настава.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog