Društvo

Ракуљ: Могућ колапс фонда ПИО

БАЊА ЛУКА - Предсједник Удружења пензионера Републике Српске /РС/ Раде Ракуљ рекао је да је Закон о измјенама и допунама Закона о ПИО РС омогућио пензионисање људи који имају само пет година радног стажа и довео до бума броја пензионера који може довести до финансијског колапса Фонда ПИО РС.


„Добили смо бум пензионера од којих 90 одсто нема услове за редовну пензију него су пензионисани уз помоћ и медицинских и немедицинских разлога, можете знати којих", рекао је Ракуљ у обраћању посланицима Народне скупштине РС.

Ракуљ је нагласио да је до марта прошле године, када су ове измјене и допуне закона усвојене, број пензионера годишње растао за око 2.000, док је у првој години примјене закона број нових пензионера био око 8.000, а у другој више од 7.000.

„Тако већ двије године ми из доприноса намијењених старосним пензионерима који су пензију зарадили својим радом издвајамо средства за оне који су у пензију отишли по вољи политике. А сви који иду по вољи политике пензије им се финансирају из буџета", рекао је Ракуљ.

Он је додао да је издвајање из буџета РС већ трећу годину једнак износ од 160 милиона КМ за пензије, а да број пензионера расте несразмјерно.

„Наставимо ли и идуће године пензионисати људе са пет година стажа једнако као и оне са 40, неће то бити људска права него дискриминација", рекао је Ракуљ.

Он је затражио од парламента Српске да приступи реформи одмах, јер „сваки дан доноси нове проблеме и тешко је укинути право које се једном стекне".

Ракуљ је подсјетио да је и приликом доношења закона Удружење пензионера РС упозорило посланике да ће тим измјенама и допунама негативно задужити будућност РС и да се то сад дешава.

„Ја вас молим да се одустане од таквих закона", поручио је Ракљу.

Ракуљ је обраћање парламенту Српске затражио од Колегијума који му је то и одобрио.

У току је расправа о извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора РС о ревизији Консолидованог извјештаја Владе РС и финансијских извјештаја буџетских корисника РС за 2008. годину, а ревидираних у 2009. години, као и о раду саме ове службе за 2008. годину.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog