Društvo

Радончић: Тужимо Грегоријана пред америчиким правосуђем

САРАЈЕВО - Власник ''Дневног аваза'' Фахрудин Радончић изјавио је да конструисање шема у ОХР тешка злоупотреба мандата ове институције и да ће замјеник виског представника Рафи Грегоријан пред америчким правосуђем морати да докаже своје оптужбе.


Радончић је истакао да су шеме, које су раније објављене у медијима, откриле да се ванинституционалним путем једном народу, вјерским институцијама и државној банци инсинуирају везе са исламским тероризмом.

''Пошто све приче потичу од Грегоријана, он стварно показује не само да је човјек који монтира процесе него и да је патолошки лажов. Ја имам несрећу да не знам енглески језик и све моје разговоре са Грегоријаном преводе живи људи, који ће сутра бити свједоци пред америчким правосуђем, јер смо га тужили", изјавио је Радончић.

Радончић је нагласио да су садашње шеме ОХР наставак оних из 2002. године када су биле ''шеме 30 Бошњака + 300'' и ријеч је о једној политичкој тактици обезглављивања и плашења Бошњака, те да овој земљи не треба монтирање исламског тероризма.

Он је додао да Грегоријан има комотну позицију и да не зна зашто је сада толико нервозан.

''Ако је он мене оптужио у својим шемама да имам везе са руским и кинеским капиталом, има ли шта љепше и реалније него да то докаже пред америчким судовима'', рекао је Радончић.

Радончић сматра да је објављивање фалсификованих шема, због којих је у ОХР покренута интерна истрага, користила како БиХ, тако и међународној заједници.

Он је истакао да те шеме за високог представника Валентина Инцка и за Савјет за провођење мира официјелно не постоје.

''То Грегоријан није радио за ОХР, нити за америчку владу. Чињеница да за њих није знао високи представник говори да се ради о тешкој злоупотреби мандата ОХР и позиције унутар ОХР'', рекао је Радончић.

Сарајевска штампа објавила је недавно да су експерти ОХР означили дио бошњачког политичког руководства, вјерске вође и водеће бизнисмене у Сарајеву као дио политичко-криминалне мреже у Федерацији БиХ и да су о томе обавијестили европске дипломате. Касније је објављено да постоји слична шема и за водеће хрватске званичнике.

Сарајевско "Ослобођење" објавило је да посједује српску шему која повезује ентитетске институције са приватним агенцијама за обезбјеђење, као и врх извршне власти са приватним фирмама које је Влада Српске кредитирала посредством Инвестиционо-развојне банке РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog