Društvo

Букић: Било би лакше да осумњечени доказују поријекло имовине, него ми тужиоци

БАЊА ЛУКА - Главни тужилац Републике Српске Амор Букић оцијенио је да би тужиоцима било лакше да осумњичени доказује законитост стечене имовине, а не да тај терет буде на тужилаштвима као што предвиђа Нацрт закона о одузимању незаконито стечене имовине.


Буквић је рекао да предвиђени закон има предност у односу на садашње рјешење, у којима су тужиоци оптуживали и предлагали одузимање имовине у вишемилионским износима.

"Судови су доносили пресуде за одузимање имовине, али у извршном поступку се утврђивало да осуђени немају ништа, јер су у међувремену продавали имовину, подизали новац са рачуна и у тренутку пресуде су били сиромашни људи", навео је Букић.

Он је истакао да нацрт закона омогућава да се прије покретања кривичног поступка води и финансијска истрага, у којој се може блокирати имовина до изрицања пресуде, уз констатацију да је цјели терет на доказивању поријекла имовине на тужиоцима којима ће то бити додатна обавеза.

Одговарајући на питање да ли су судови препрека за борбу против корупције, Букић је нагласио да нису директно и генерално препрека, али јесу својим ставовима у једном броју пресуда.

"Не тврдим да се свака оптужница мора завршити ослобађајућом пресудом, али немамо ништа од приче о борби против корупције, бројних истрага и оптужница, ако је резултат ослобађајућа пресуда или блага казна", истакао је Букић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog