Društvo

Пухалац о споразуму Додика и Мујезиновића

БАЊА ЛУКА - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац тврди да случај ''Електропреноса'' није потпуно ријешен недавним споразумом премијера РС Милорада Додика и ФБиХ Мустафе Мујезиновића, већ да је ријеч о почетном кораку у рјешавању свих отворених питања ентитета.


Пухалац је рекао да су Додик и Мујезиновић договорили деблокаду 150 милиона КМ који су, због спорења ентитета, заробљени на жиро рачуну и да би тај новац требало усмјерити у преко потребне инвестиције, чиме би се спречиле хаварије током зиме када је преносна мрежа најоптерећенија.

"Може се рећи да је то својеврсна побједа над ставовима ОХР-а, јер договор премијера игнорише наметнуте одлуке високог представника Валентина Инцка у вези са овом компанијом. Ствари, међутим, не треба посматрати као да смо побиједили ОХР као институцију, него да смо побиједили логику наметања одлука у једној компанији која има своје власнике", изјавио је Пухалац.

Пухалац сматра да нису тачне оцјене које се могу чути у ФБиХ да је Мујезиновић попустио под притиском власти РС, него да су сви схватили да су одлуке ОХР биле контрапродуктивне.

Он је истакао да ће свим члановима управе те компаније из РС бити наложено да присуствују сједницама Управног одбора, уз обавезу да своје ставове обавезно усаглашавају са Владом Српске.

Према његовим ријечима, и даље се тражи да се размотри приједлог из РС да се статут усклади са законом, да се број оперативних подручја компаније са четири смањи на три, да се рад компаније организује у двије дирекције и да оне буду у Бањалуци, те да се 110-киловолтна мрежа, која је сада у рукама "Електропреноса'', врати електродистрибуцијама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog