Republika Srpska

Козарска Дубица: Подстицаји за ревитализацију засада шљиве

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Из буџета општине Козарска Дубица за 19 пољопривредника исплаћена су подстицајна средства намијењена за подизање нових засада шљиве, чија је производња и прерада у овој општини посљедњих година угрожена због заразе засада вирусом шарке.


Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Драган Матаруга рекао је да ће, у оквиру Пројекта ревитализације засада шљиве, на 13,4 хектара ове јесени бити засађено 14 725 садница шљиве.

"Због његове јединствености, овај пројекат подржало је и ресорно министарство, па су заинтересовани воћари саднице добили бесплатано", потврдио је Матаруга.

Он је истакао да је воћарство у Козарској Дубици посљедњих година доживјело експанзију, те да ће садња шљиве започети чим наступе одговарајући временски услови.

"Од 26 хектара под воћњацима 1999. године, квалитетним едукативним радом и субвенцијама у овој производњи, општина Козарска Дубица и одскора предузеће `Унаплод` анимирали су произвођаче, па се у ову годину ушло са 242 хектара под воћњацима што нашу општину сврстава на некада незамисливо друго мјесто у Републици Српској", истакао је Матаруга.

Он је додао да је Козарска Дубица, вјероватно, једина општина у РС која је одлучила да суфинансира нове засаде шљиве и изразио наду да ће овогодишња одлука бити камен-темељац у обнављању производње и прераде овог воћа.

Пројекат ревитализације засада шљиве усвојен је у Скупштини општине Козарска Дубица у оквиру Програма кориштења средстава фондова за развој за 2009. годину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog