Republika Srpska

Гардијан: Криза уморила сан средње класе у И. Европи

ЛОНДОН - Младе демократије источне Европе ове године доживјеле су сурово буђење, јер је финансијска и економска криза, ипак најтеже погодила управо њих, пише британски "Гардијан".


"Са кризом умро је и сан средње класе у источној Европи", констатује британски дневник.

"Гардијан" наводи да је у САД и западној Европи на сцену поново ступила држава, док то у источној Европи, није било могуће пошто су државе слабе и мале, а банке у власништву запада.

У САД су национализоване банке и аутомобилске компаније, док су износи од више милијарди потрошене на откуп ненаплативих кредита, док то у источној Европи није било могуће.

Послије пада комунизма, земље источне и средње Европе су без икаквих резерви пригрлиле западни модел слободног тржишта.

"Не само што су ушле у ЕУ и НАТО, него су своје банке предале великим западним играчима, затвориле су већину фабрика, остатак продале мултинационалним компанијама, а своје привреде потпуно су препустиле силама глобализације. Погонско гориво њихове трке ка благостању били су јефтини кредити, који су сада пресушили" истиче лист.

"Гардијан" подсјећа да је револуција 1989. године изњедрила добитнике и губитнике. У другој категорији били су стари и сиромашни, те становници мањих градова и села.

"`Добитнике` - образоване, урбане, фелксибилне припаднике млађе генерације, криза је најтеже погодила", наводи лист.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog