Svijet

18. јул проглашен Даном Нелсона Менделе

ЊУЈОРК - Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом ће од идуће године 18. јули бити обиљежаван као Дан Нелсона Менделе.


Обиљежавањем 18. јула, који је Менделин рођендан, биће изражена захвалност за доприноса који је лаурат Нобелове награде за мир дао рјешењу сукоба и унапређењу односа раса, поштовању људских права и помирењу.


Предсједавајући Генералне скупштине Али Треки рекао је да усвајањем резолуције међународна заједница изражава захвалност "великом човјеку који је прошао велике патње у уме свих људи".

Мендела (91) предводио је борбу против апартхејда у Јужној Африци као вођа оружаног крила Афричког националног Конгреса.

Осуђен је због саботаже и друге прекршаје на 27 година затвора. Када је 1990. године ослобођен из затвора Мендела је подржавао напоре за помирење и предводио је транзицију Јужне Африке у вишерасну демократију.

Мендела је постао први демократски изабран предсједник Јужне Африке и био је на тој функцији у периоду од 1994. године до 1999. године. Широм свијета признат је као међународни државник и наставља да говори о поштовању људских права и другим глобалним питањима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog