Republika Srpska

Кинези производе тракторе у Србији

НОВИ САД -Кинеска „Ито група" почетком 2010. године покренуће са компанијом Агровојводина механизација производњу трактора бренда „ито" у Новом Саду, изјавио је данас директор Фонда за привлачење страних инвестиција Војводине(ВИП), Бранислав Бугарски.


Бугарски је рекао да ће реализација прве велике кинеске гринфилд инвестиције у Војводине започети крајем новембра, када ће у Новом Саду бити потписан уговор о изградњи фабрике у којој ће се производити трактори за европско тржиште.

„Ито корпорација је од 2004. године присустна на тржишту Србије путем њиховог дистрибутера за тржиште Југоисточне Европе Агровојводина механизације. С обзиром на то да немају производњу у Европи, подједнако су заинтересовани и за тржиште Европске уније и тржиште ван уније", рекао је Бугарски.

Прецизирао је да је ВИП фонд пре шест мјесеци са Агровојводином започео преговоре о реализацији тог пројекта, а да је приликом посјете предсједника Србије Бориса Тадића Кини договорено да се започне са пројектом.

„У постојећим халама Агровојводина биће монтирана линија за склапање трактора. У првој фази само ће се склапати трактори у којима ће дјелимично бити уграђене и компоненте домаће производње, а наша тенденција је да преко половина компоненти буде из Србије, како бисмо добили сертификат 'мејд ин Србија'", рекао је Бугарски.

Директор ВИП фонда није могао да прецизира колико ће се трактора производити у Новом Саду, као ни колика ће бити вриједност инвестиције, јер је договор да детаљи буду саопштени тек крајем новембра, када буде потписан инвестициони уговор.

„Нама је циљ да постанемо врата за улазак фирми са Далеког истока на тржиште Европске уније", казао је Бугарски и прецизирао да ће производња трактора у фабрици у Новом Саду бити оријентисана за тржиште ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog