Društvo

Студенти права: Смјену Поповића траже политиканти

БАЊА ЛУКА - Студенти Правног факултета бањалучког Универзитета не траже оставку декана Витомира Поповића, изјавио је данас предсједник Студентског савеза овог факултета Његослав Јовић.


Он је оцијенио да иза захтјева Студентског парламента за смјену декана Поповића стоји политизована неколицина људи због чега Студентски савез Правног факултета сматра да ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић треба да поднесе оставку.

"Студентски парламент, кога чине студенти других факултета, немају право да се мијешају у унутрашње односе и ситуацију на Правном факултету, јер она није онаква каквом се представља у медијима", рекао је Јовић.

Јовић је нагласио да студенти Правног факултета сматрају да декан не крши њихова права, те да је куповина књига у скриптарници факултета идеја студената који на тај начин могу да купе књиге по нижој цијени и на неколико рата.

"Што се тиче чланарине за Студентски савез, она се плаћа и на Економском факултету. Не можемо да прихватимо да ректор тражи да се та чланарина укине на нашем факултету, а да се на другим факултетима наплаћује", истиче Јовић.

Представници Студентског парламента Универзитета у Бањалуци рекли су у више наврата да је стање на Правном факултету поражавајуће и недопустиво првенствено због понашања декана овог Факултета Витомира Поповића чију су оставку затражили прошле седмице.

Они сматрају да је Поповић одговоран што је Правни факултет једина организациона јединица Универзитета која у свом Научно-наставном вијећу има чланове из реда студената "који немају никаквог основа да то буду", да није оправдана његова одлука да студентима који треба да упишу четврту годину студија није дозвољено да пренесу било који испит из друге године.

Студентски парламент сматра неприхватљивим да се, како наводе, студентима ускрати могућност издавања увјерења и индекса којим потврђују да су студенти Правног факултета, "док у студентску службу не донесу потврду да су купили књиге у скриптарници Факултета, као и одлука о обавезном уплаћивању износа од 10 КМ Савезу студената Правног факултета, за коју нема никаквог правног основа".

Коментаришући ситуацију на Правном факултету Универзитета у Бањалуци министар просвјете и културе РС Антон Касиповић је изразио увјерење да ће између студената, руководства факултета и Ректората Универзитета бити постигнуто компромисно рјешење.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog