Društvo

БОРС тражи исправке закона о пензијско-инвалидском осигурању

БАЊА ЛУКА - Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз упутио је данас допис директору Фонда ПИО РС Зорану Мастилу од којег тражи отклањање уочених пропуста службених лица у филијалама и експозитурама Фонда у поступку провођења Закона о измјенама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању.


"БОРС ће тражити одговорност појединих службеника Фонда ПИО РС зато што је борцу прве категорије ВРС смањена пензија, који је у претходном обрачунавању имао рјешење и документацију о категоризацији", рекао је Ћургуз на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Ћургуз је навео да се Борачкој организацији РС у поступку провођења Закона о измјенама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању обратио један број пензионера, који указују на одређена поступања службених лица у филијалама и експозитурама Фонда ПИО РС.

Он је рекао да службеници Фонда ПИО РС за одређивање породичне пензије по основу погинулог борца за један број пензионера - демобилисаних бораца траже рјешење о категоризацији, што је супротно одредби члана 30 Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС.

"За један број ових пензионера, чија је категоризација извршена у ранијим годинама, беспотребно се тражи увјерење о учешћу у рату", истакао је Ћургуз.

Према његовим ријечима, уколико службено лице Фонда ПИО РС посумња у ваљаност таквог рјешења у том случају треба да затражи да странка донесе клаузулу о правоснажности која не може бити старија од три мјесеца.

Он је рекао да је један број пензионера указао на неадекватно поступање службених лица у филијалама Фонда ПИО РС која их упућују у Борачке организације, наводећи да је БОРС допринијела оваквим законским рјешењима.

"Општепозната чињеница је да се БОРС само залагала да законска рјешења буду правична за истинске борце", закључио је Ћургуз.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog