Društvo

Јавно полагање испита против корупције

БАЊА ЛУКА - У наставку акције борбе против корупције на Универзитету у Бањалуци представници ове високошколске установе, те министарстава просвјете и културе и унутрашњих послова Републике Српске наредних дана разрадиће прецизан акциони план који ће, између осталог, подразумијевати да се до краја ове године створе услови да буде потпуно јавно полагање испита на Универзитету у Бањалуци.


Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је да је на данас одржаном састанку представника два министарства, студената и руководства Универзитета у Бањалуци од ректора Станка Станића затражено да достави конкретне приједлоге неколико модела на којим би испити били потпуно јавни ради спречавања могућности давања мита и уопште коруптивних активности за полагање истог.

"Учинићемо све да на оба јавна универзитета у РС не буде полагања испита један на један, односно насамо професора и студента, да 24 часа по окончању испита буду обзнањени спискови оних који су положили испите на огласним плочама и интернет страницама факултета", рекао је Касиповић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је у борби против корупције, најважније мијењати свијест о том феномену, да корупцију у високом образовању треба посматрати у оквиру укупних дешавања у друштву које је у транзицији и обећао ће ресорна министарства учинити све на стварању законских оквира за борбу против корупције.

Министар унутрашњих послова /МУП/ РС Станислав Чађо нагласио је да је МУП РС спреман да све расположиве капацитете усмјери у рјешавању проблема корупције, али да се мора имати на уму висок степен сложености ове проблематике.

Он је нагласио да МУП РС проводи предистражне радње на основу запримљених информација о постојању корупције на Универзитету, али да конкретне истраге треба да проводи Тужилаштво РС чији представници данас нису били на састанку.

Предсједник Студентског парлемента Универзитета у Бањалуци Бојан Гребенар поздравио је данашњи састанак на коме је разговарано о наставку акције борбе против корупције и подсјетио да је анкетом која је током маја рађена на Универзитету у Бањалуци потврђено постојање корупције, а да је путем телефона запримљено око 70 пријава конкретних случајева.

"Оно што ће Студентски парлемент наставити да ради у наредном периоду јесте да са цјелокупном академском заједницом дјелује превентивно, да промовише колико је корупција негативна појава у друштву како би се такве појаве у старту дисквалификовале", рекао је Гребенар.

Акција борбе против корупције "Антикор" почела је у априлу када су министар просвјете и културе РС Антон Касиповић, ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић и тадашњи предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Милан Грубор потписали Споразум о сарадњи у области превентивног дјеловања и сузбијања корупције на Универзитету у Бањалуци.

У анкети, која је у оквиру "Антикор" акције проведена међу 818 студената бањалучког Универзитета у мају, о раширености и присуству корупције на овој високошколској установи лично се увјерило 7,7 одсто испитаних студената, њих 11, 7 унапријед зна колико новца треба дати за полагање испита.

Путем телефонског броја 066 183 000 студенти су од маја до данас пријавили око 70 случајева корупције, али у јавности још увијек нису објављена имана професора и факултета на којима је присутна корупција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog