Politika

БиХ рај за стране обавјештајце

САРАЈЕВО - БиХ је захваљујући присуству великог броја међународних организација и службеника још од рата прави рај за обавјештајне и параобавјештајне службе, изјавио је предсједавајући парламентарне Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Мирко Околић.


"У БиХ имамо не само много међународних званичника, већ и толико наводних хуманитарних и других невладиних организација, за које се претпоставља да се, осим основне дјелатности, баве и обавјештајним пословима и то није никакава тајна", рекао је Околић.

Он није одбацио могућност да су на подручју БиХ ангажовани и обавјештајци из сусједне Хрватске, као и из неких других земаља, на шта су указали чланови Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Домагој Маргетић и Дарко Трифуновић.

"Нисмо званично обавијештени о ангажману хрватских и иранских обавјештајаца, али тешко је тврдити да их нема у БиХ и да се не баве тиме што је речено", истакао је Околић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић каже да је више него јасно да у Сипи и другим безбједносним агенцијама постоје паралелне службе, које не презају ни пред чим да с пута уклоне оне који им сметају.

Она је истакла да најновија обавјештајно-дипломатска афера, чији су главни актери обавјештајци из БиХ и Хрватске, показује да је Рафи Грегоријан смјеном Радислава Јовичића с мјеста начелника Службе за оперативну подршку у Сипи потпуно промашио мету.

"Грегоријан је највише кумовао Јовичићевој смјени, а најновије информације говоре да ниједан од наведених разлога за његово уклањање са функције, није тачан", истакла је Мајкићева и позвала Грегоријана да се извини Јовичићу и да се одлука о његовој суспензији коначно повуче.

Она наводи да јој нико из ОХР-а и Тужилаштва БиХ до данас није доставио одговор на питање зашто против Јовичића није спроведена било каква истрага, уколико су имали доказе да се бави шпијунажом.

Јовичић је рекао да му ни у јуну, када је смијењен, ни сада нико није дао конкретно образложење те одлуке, нити су му икада предочили доказе, који указују да је радио оно што му је стављено на терет.

"Питам се само како сам то успио за неколико дана да оспособим комплетан систем да бих прислушкивао Грегоријана", рекао је Јовичић, који је 6. јуна ове године смијенио високи представник Валентин Инцко, а Служба којом је он требало да руководи, званично је почела да ради 1. јуна.

Портпарол ОХР Олег Милишић изјавио је да ОХР никада не коментарише обавјешајне наводе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog