Društvo

Сарајево: Савјетовање о тумачењу правних норми

САРАЈЕВО - Предсједавајући Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић упозорио је данас да неадекватна примјена института аутентичног тумачења правне норме може БиХ довести у правну анархију.


"Неадекватно кориштење овог правног института може нас довести у позицију да онај ко је задужен за законодавну власт, у ствари врши судску или извршну власт, да у оквиру законодавне власти једна комисија донесе закон умјесто парламента јер је аутентично тумачење закон, на крају крајева", истакао је Џаферовић.

На конференцији за новинаре у Сарајеву, одржаној у оквиру стручног савјетовања о аутентичном тумачењу правне норме и примјени овог правног института у Парламентарној скупштини БиХ, Џаферовић је рекао да се ради о питању битном за функционисање парламента.

Професор Правног факултета у Сарајеву Здравко Гребо рекао је да је највећа дилема да ли је аутентично тумачење уопште тумачење.

"Ако доносилац норме тумачи сам своју норму да би, евентуално, садржај норме учинио што јаснијим и примјењивијим, онда је то у већини случајева стварање нове норме и утолико је и једна од могућих злоупотреба", упозорио је Гребо.

Констатујући да сличне проблеме у вези са питањем аутентичног тумачења имају све транзиционе земље, професор Правног факултета у Загребу Синиша Родин оцијенио је да неограничена употреба овог института еродира овлаштење судске власти.

Родин се залаже за укидање аутентичног тумачења правне норме, док професор Ћазим Садиковић, представник БиХ у Венецијанској комисији Парламентарне скупштине БиХ, сматра да питање аутентичног тумачења и прилагођавања Парламента актуелним потребама друштва треба довести у раван уставних промјена.

Стручно савјетовање организовалe су уставноправне комисије Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у БиХ и Америчком организацијом за међународни развој (УСАИД).

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog