Društvo

Бернхард Баир нови комндант трупа ЕУ у БиХ

БЕЧ - Политички и безбједносно-политички комитет Европске уније одредио је аустријског официра генерал-мајора Бернхарда Баира за новог команданта цјелокупних трупа Европске уније у БиХ.


Из Министарства одбране Аустрије саопштено је да ће Баир, који је именован јуче на ову функцију, већ 4. децембра преузети дужност на годину дана, на којој ће командовати над укупно око 2 000 војника 25 различитих нација.

Баир је први Аустријанац који командује тако великом ЕУ мировном операцијом.

"Ово именовање показује да Бундесхер има компетентне и признате војнике", рекао је министар одбране Аустрије Норберт Дарабош, оцијенивши да је ријеч о искусном и одличном официру.

" Именовање Аустријанца за ово одговорну позицију знак је указивања признања Европске уније за дугорочан и поуздан аустријски ангажман на западном Балкану. Генерал Баир командоваће ЕУ трупама, а и високи представник Валентин Инцко је Аустријанац и то је снажан сигнал који показује, да нам је западни Балкан веома важан", подвукао је Дарабош.

Генералмајор Бернхард Баир рођен је 1955. године у Цамсу у Тиролу и прикључио се 1973. године Бундесхеру, а касније је завршио и војну академију.

Након образовања у генералштабу осамдесетих година прошлог вијека Баир је, између осталог, био шеф штаба 4. артиљеријске бригаде у Линцу, те ангажован у логистичом подручју у Министарству одбране.

Баир је био војно ангажован на Кипру, а био је и војни аташе у Хрватској.

"Свјестан сам своје велике одговорности и већ се радујем великим изазовима", рекао је Баир.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog