Svijet

Црквена звона против климатских промјена

ЖЕНЕВА - Свјетски савјет цркава позвао је данас цркве широм свијета да током самита у Копенхагену о климатским промијенама 13. децембра звоне звонима 350 пута као позив на акцију због глобалног отопљења.


Савјет хришћанских и православних цркава позвао је и сва светилишта других вјероисповијести да се придруже у симболичном ланцу "звоњаве и молитви".

"Те недјеље на половини самита УН Савјет позива цркве широм свијета да искористе своја звона, бубњеве, гонг или било шта њихова традиција користи за позив на молитву. Оглашавајући се звонима или другим инструментима 350 пута, цркве ће симболизовати 350 што, према многим научницима, означава горњу границу дозвољена концентрација присуства угљен диоксида у атмосфери", истиче се у саопштењу

Звоњава би требало да отпочне у 15.00 по локалном времену.

Свјетски савјет цркава окупља 348 протестантских, православних и англиканских цркава које представљају око 560 милиона хришћана у 110 земаља.

На самиту УН који се одржава у данској пријестоници од 7. до 18. децембра требало би да буде постигнут договор о замјени за протокол из Кјота, који престаје да важи 2012. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog