Društvo

Уговор о ветеринарској сарадњи БиХ и Црне Горе

САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог уговора између Савјета министара БиХ и Владе Црне Горе о ветеринарској сарадњи, те усвојио Извјештај о обављеним преговорима.


Из Савјета министара БиХ саопштено је да ће предлагач овог уговора Министарство спољне трговине и економских односа БиХ доставити Приједлог уговора Предсједништву БиХ у даљну процедуру.

За потписника овог уговора је у име БиХ предложен министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић.

Предложеним уговором биће олакшан промет животиња и производа животињског поријекла и истовремено онемогућено уношење заразних болести штетних по здравље грађана.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог трговинског споразума између БиХ и Алжира и усвојио Извјештај о обављеним преговорима.

Предлагач, Министарство спољне трговине и економских односа, доставиће Приједлог уговора Предсједништву БиХ у даљну процедуру, а за потписника је предложен министар Зиројевић.

Закључивањем овог споразума биће унапређена билатерална сарадња, а давањем третмана најповлаштеније нације приликом увоза производа жели се подстаћи трговина између привредника двије земље.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог споразума о заједничком финансирању између Савјета министара БиХ, којег представља Министарство за људска права и избјеглице БиХ, и групе донатора о Финансијском механизму за имплементацију Џендер акционог плана БиХ.

Приједлог Споразума биће достављен Предсједништву БиХ у даљну процедуру, а за потписника Споразума предложен је министар за људска права и избјеглице Сафет Халиловић.

Закључивање овог споразума иницирали су Агенција за равноправност полова БиХ и Министарство за људска права и избјеглице с циљем финансирања Џендер акционог плана БиХ који је Савјет министара БиХ усвојио 14. септембра ове године.

Споразум ће бити потписан између Савјета министара БиХ и Шведске агенције за међународну развојну сарадњу, Аустријске агенције за развој, Швајцарске агенције за развој и сарадњу и Канцеларије за међународни развој Владе Велике Британије.

За провођење овог пројекта за период од 2009. до 2014. године планирана су средства у укупном износу од 5.286.000 евра, од чега би донатори обезбиједили 3.822.100 евра, а преостали износ БиХ.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства правде, донио је Одлуку о успостављању Савјетодавног и координационог одбора за земљишну администрацију БиХ, који је задужен за реализацију Пројекта регистрације земљишта на државном нивоу у складу са Споразумом о финансирању, који је потписан са ИДА-ом.

Према Одлуци, Одбор ће наставити започете активности у вези са провођењем Споразума о финансирању Пројекта регистрације земљишта, с тим да ентитетске владе задржавају право организације јединица за имплементацију пројекта Свјетске банке.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Министарства безбједности о закључивању Меморандума о разумијевању на подручју унутрашње безбједности између Министарства безбједности БиХ и Савезног министарства унутрашњих послова Аустрије и с тим у вези дало сагласност за потписивање овог меморандума.

Закључивањем овог меморандума Аустрија ће пружити подршку БиХ у постизању и одржавању стандарда утврђених у Мапи пута за либерализацију визног режима.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију о одређивању међународних привремених, односно рестриктивних мјера институција Европске уније према лицима оптуженим пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију, а која нису доступна том суду, те њихових помагача у избјегавању доступности Суду.

Ријеч је о редовној информацији коју припрема Дирекција за европске интеграције, с циљем упознавања Савјета министара БиХ са новим прописима ЕУ у овој области, што се у овом случају односи на заједнички став Савјета ЕУ од 24. септембра ове године.

Тим заједничким ставом се до 10. октобра 2010. године продужава важност заједничког става из 2004. године о замрзавању средстава и економских ресурса који припадају лицима која је Хашки трибунал оптужио за ратни злочин, а која нису у притвору овог суда.

Министарство правде задужено је да припреми и Савјету министара БиХ достави комплетну информацију о свим грађанима БиХ обухваћеним рестриктивним мјерама од стране институција Европске уније.

Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај о раду генералног секретара за наступ БиХ на Свјетској изложби "Ексро-2010" у Шангају, у периоду од 2007. до 2009. године.

Према овом извјештају, БиХ је прва од 30 земаља учесница на овој свјетској изложби у павиљонима од 1 000 квадратних метара која је до сада у потпуности испунила све своје обавезе из Уговора о учешћу и на тај начин примила свој павиљон.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog