Društvo

Братић: Превелика медијска галама око епидемије

СРБАЦ - Епидемиолог Радован Братић из Института за заштиту здравља Републике Српске сматра да је у најави епидемије новог грипа А (Х1Н1) на овим просторима "дигнута превелика медијска галама".


"Институт будно прати стање у РС и окружењу и грађани ће о свему бити благовремено информисани. Наша је препорука да се што више становника вакцинише против сезонског грипа, ради повећања општег имунитета, а да се за почетак само неке категорије које раде у јавним службама вакцинишу против новог грипа", нагласио је Братић.

Он је на получасовном предавању о новом грипу у Српцу нагласио да још увијек није потребна масовна куповина заштитних маски.

"Њих треба да носе заражена лица, здравствени радници и чланови породица који његују болесника", рекао је Братић и додао да ни вакцине не обезбјеђују стопостотну заштиту, већ око 80 одсто.

Он је нагласио да је потребно предузети превентивне мјера, као што су обавезна хигијена руку, одржавање дистанце од обољелих лица, избјегавање руковања и љубљења и провјетравање и одржавање хигијене у радним и стамбеним просторијама.

Радном састанку су присуствовали директор Републичке управе Цивилне заштите Милимир Додер и представници локалне власти, на челу са начелником Одјељења за општу управу општине Србац Славком Малешевићем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog