Društvo

Министарство набавља додатне количине лијекова и вакцина

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске задужила је данас Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство финансија да, по хитном поступку, набаве 350 000 доза вакцина против новог грипа и додатних 30 000 доза антивирусних лијекова.


"Ми смо још љетос поднијели захтјев фармацеутским индустријама и резервисали ову дозу вакцина, а они су нас обавијестили да можемо рачунати на неколико десетака хиљада вакцина који би били на располагању тек од јануара наредне године. Покушаћемо да до вакцина дођемо што прије јер се на тржишту поред три европска произвођача појављују и нови произвођачи", рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић на конференцији за новинаре након сједнице Владе РС.

Он је нагласио да је Министарство здравља и социјалне заштите контактирало Свјетску здравствену организацију како би се увјерили да ли су нови произвођачи вакцина добили сертификате СЗО.

Шкрбић је рекао да у овом тренутку не треба размишљати о затварању школа на подручју цијеле РС јер то тренутна ситуација у вези са новим грипом не захтијева.

Према његовим ријечима, и ако дође до затварања, то ће бити појединачне школе, вјероватно на неколико дана и то само у случају да се деси озбиљан облик болести или у случају масовног оболијевања ученика и наставника које би за посљедицу имало ремећење наставног процеса.

Шкрбић је нагласио да је у овом тренутку најбитније да се повећа самоконтрола становништва у случају појаве симптома новог грипа, да се у случају појаве симптома који су врло слични сезонском грипу остаје код куће, да се редовно перу руке, дезинфикује радни и животни порстор и предузимају друге превентивне мјере међу којима је и вакцинација против сезонског грипа.

"Свакодневно пратимо дешавања. Институт за заштиту здравља РС свакодневно од домова здравља добија све потребне информације, пратимо стање на клиникама и јуче смо набавили нових 5 000 доза антивирусних лијекова", рекао је Шкрбић.

Он је нагласио да је на данашњој сједници Владе РС одлучено и да се покрене јавна кампања превенције новог грипа у којој би се, прије свега, образовало становништво о симптомима и заштити од новог грипа.

Шкрбић је најавио да би у сриједу требало да буде одржана и конференција министара из области здравства из цијеле БиХ с циљем предузимања заједничке активности у вези са набавком лијекова против новог грипа.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Амела Лолић нагласила је да за вакцинисање против новог грипа никада није касно, јер је просјечни вијек пандемије три године, а у овом случају може да траје и дуже.

Она је додала да ће приликом вакцинисања против новог грипа приоритетне групе становништва бити здравствени радници и труднице, затим дјеца млађа од 15 година, службеници у општинама и другим органима јавне управе, ватрогасци, полицајци и други.

До сада је у РС евидентирано 44 обољелих од новог грипа, од чега је у 19 случајева нови грип лабораторијски потврђен у Институту за имунологију и вирусологију ''Торлак'' у Београду.

Према информацијама Министарства здравља и социјалне заштите РС, у Српској до сада нису евидентирани тежи облици новог грипа нити је било смртних случајева.

У Федерацији БиХ утврђено је 66 случајева новог грипа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog