Svijet

Ширак знао за незакониту продају оружја Анголи

ПАРИЗ - Бивши француски министар унутрашњих послова Шарл Пасква, који је прошлог мјесеца осуђен због илегалне трговине оружјем током деведесетих, оптужио је данас бившег предсједника Жака Ширака да је дозволио незакониту продају наоружања Анголи.


Пасква је осуђен на трогодишњу затворску казну, од којих су двије године условне, те на новчану казну од 100 000 евра, јер је примио готовину и уговорио продају оружја упркос ембаргу УН на продају оружја за вријеме грађанског рата у Анголи. Пасква (82) тврди даје жртва „медијског линча“ и да су највиши званичници знали за трговину.

 

„Тврдим да су највише државне власти биле обавијештене. Ово је државно питање“, рекао је Пасква на конференцији за новинаре у Паризу. Он је именовао Ширака, бившег премијера Доминика де Вилпена и још неколико високих француских званичника. Ово је најновији у серији скандала који су изашли на видјело о Шираковој администрацији од када је на власт 2007. године дошао предсједник Никола Саркози.

Ширак ће морати да се појави пред судом у одвојеном случају везаном за проневјеру, а Вилпен чека пресуду послије суђења по оптужби да је покушао да води прљаву предизборну кампању против Саркозија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog