Svijet

Иран: Револуционарна гарда има новог заповједника

ТЕХЕРАН - Елитна иранска Револуционарна гарда изабрала је новог команданта за шире подручје Техерана, објављено је на сајту медијске куће Сепах.


У извјештају се не наводи разлог именовања Хосеина Хамеданија умјесто Абдулаха Арагија на положај команданта Гарде у Техерану.

Утицај Револуционарне гарде у иранском друштву порастао је од када је на власт 2005. године дошао предсједник Махмуд Ахмадинеџад.

Ова служба помогла је у гушењу великих опозиционих протеста који су избили у Техерану и осталим градовима послије спорне Ахмадинеџадове побједе на изборима у јуну.

Гарда је лојална вриједностима исламске револуције из 1979. године, којом је свргнут тадашњи шах, који је имао подршку САД.

У медијском извјештају наводи се да је Хамедани претходно обављао неколико високих функција, а у посљедње вријеме био је замјеник команданта исламске милиције Васиџ. На нови положај поставио га је врховни командант Гарде Али Џафари.

Иранска умјерена опозиција каже да су избори били намјештени да би се осигурала Ахмадинеџадова побједа. Власти одбијају ове оптужбе и тврде да су протесте подстакле стране силе да би ослабиле Исламску Републику.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog