Društvo

Амбасадори штеде за Алкалаја

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај упутио је инструкцију свим амбасадорима БиХ да на службена путовања не иду без његове сагласности, што је дио мјера штедње у Министарству иностраних послова /МИП/.


Док су амбасадори у својим редовним активностима присиљени да штеде, из МИП БиХ је саопштено да је министар Алкалај отпутовао у дводневну посјету Брунеј Дарусаламу, држави у јужној Азији, гдје је са делегацијом свратио из Малезије.

Незванично се сазнаје да се путовање ту неће завршити, него ће Алкалај са шефом Одсјека за Азију и Африку МИП Љубом Грковићем касније отпутовати у Индију.

Огорчени што за сваки службени пут који им је у опису послова морају звати за сагласност министра, неколико амбасадора БиХ рекли су да размишљају да се због тога обрате Предсједништву БиХ, наводећи да на рачунима дипломатско-конзуларних представништава /ДКП/ имају довољно новца и да их министар неоправдано спречава у свакодневним активностима.

Амбасадорима није јасно ко ће им давати сагласност за путовања када су на службеном путу и министар и његов замјеник.

Амбасадори подсјећају да се новац који дипломатско-конзуларна представништва не потроше не иде у буџет МИП него у трезор, чиме се потврђују процјене ревизора о лошем планирању буџета. "Потрошен је силни новац на Мисију БиХ у Њујорку и лобирања за пријем у Савјет безбједности, што није ни планирано у буџету МИП и сада то треба да надокнаде остала ДКП тако што ће онемогућити амбасадора да нормално обавља посао", рекао је један амбасадор.

Главни ревизор БиХ Миленко Шего каже да у институцијама БиХ нема јасно дефинисаних циљева и планова због чега је тешко процијенити њихов учинак. "Стално упозоравамо на планирање буџета и утрошак средстава у складу са планом. Али, поставља се питање учинка, шта је урађено за утрошени новац? Потребно би било да Савјет министара расправаља о плановима и програмима институција, о њиховим извјештајима о раду и, на крају, о ревизорским извјештајима која никада нису била предмет расправе извршне власти БиХ", рекао је Шего и додао да тек након што буду упоређена сва три ова извјештаја, може бити планиран новац за идућу годину и његову намјену за јасно дефинисане циљеве и задатке.

Никола Шпирић, предсједавајући Савјета министара БиХ, раније је рекао да му закон онемогућава да контролише путовања министара, те да њему извјештаје подносе само ријетки.

МИП БиХ у августу је тражио реконструкцију буџета, јер је за првих пола године пробио план путних трошкова за 260.220 КМ, па је умјесто планираних 900.000 КМ потрошио готово 1,2 милиона КМ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog