Svijet

Обама тражи ревизију обавјештајних података за масакр из Тексаса

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама наредио је извршење ревизије начина на који су начин обавјештајне агенције обрадиле информацију о мајору Нидалу Малику Хасану осумњиченом за убиство 13 лица у војној бази у Тексасу.


Мјера је изречена након што су америчке обавјештајне агенције откриле да су знале да је мајор Хасан био у контакту са јеменским свештеником Анваром ал Авлакијем који симпатише Ал каиду.

Оперативна група Федералног истражног бирао која је задужена за надзор електричне поште Ал Авлакија саопштила је да је он комуницирао са мајором Хасаном најмање десет до 20 пута.

Међутим, одлучено је да није потребно покретати истрагу пошто у садржају порука није било пријетње насиљем.

"Наредио сам да буде покренута хитна ревизија свих података у документима америчке владе који су постојали прије 6. новембра, а у вези су са трагичним оружаним инцидентом у Форт Худу у Тексасу. Посебно ако постоји било каква повезаности са наводним нападачем мајором Хасаном", наводи се у саопштењу америчког предсједника.

Обама наводи да је наредио и истрагу којом ће бити утврђено на који начин су слични подаци обрађивани, како су давани и шта се дешавало са њима унутар служби и агенција.

У саопштењу се додаје да ова ревизија не би требала да на било који начин утиче на истрагу која је у току о инциденту у Форт Худу.

Тринаест лица убијено је у нападу 5. новембра у војној бази Форт Худ у Тексасу, док је мајор Хасан рањен и даље је у болници. Он је оптужен са 13 тачака за убиство и до сада није разговарао са истражиоцима. У нападу је рањено најмање 29 лица.

Према појединим извјештајима мајор је био незадовољан евентуалним одласком у Авганистан.

Мајору ће бити суђено пред војним судом и у случају да буде проглашен кривим суочава се са смртном казном.

Аналитичари истичу да у посљедњих скоро 50 година нико није погубљен након процеса вођеног пред америчким војним правосуђем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog