Politika

Рен: Бутмирски процес је посљедња шанса ове генерације политичара

БРИСЕЛ - Европски комесар за проширење Оли Рен сматра да је бутмирски процес посљедња шанса за садашњу генерацију политичких лидера у БиХ да доведу земљу на европски пут, што захтијевају њени грађани.


"БиХ ризикује да по питању евроатлантских интеграција трајно заостане за другим земљама у региону. Понудили смо лидерима БиХ пакет мјера, укључујући и уставне реформе, које би требало да покрену ту земљу ка интеграцијама. Надам се, зарад држављана БиХ и западног Балкана у цјелини, да ће се лидери БиХ посветити компромису како би помогли земљи да напредује. Ово је посљедња шанса за тренутну генерацију политичких лидера да земљу доведу у европске токове којима теже грађани", нагласио је Рен.

У тексту објављеном на интернет портпалу "Јуропиан војс", Рен је рекао да је БиХ и даље у "самозадатом политичком застоју који је вуче уназад, подсјећајући да се у октобру заједно са шефом шведске дипломатије Карлом Билтом и замјеником америчког државног секретара Џејмсом Штајнбергом, састао са лидерима БиХ у Бутмиру у покушају деблокаде тог застоја.

Рен је нагласио да је политика стабилизације ЕУ, која се понекад назива и проширењем - на западном Балкану проширила импликације иностране политике ЕУ и њене глобалне политике и да би требало да Брисел искористи стечено искуство за развој робусније и ефикасније спољне политике.

Он истиче да ЕУ мора да настави са "политичким деминирањем" Балкана и да искористи научене лекције у том региону како би развијала своју спољноплитичку улогу.

Рен је додао да је скорим ступањем на снагу Лисабонског уговора пред Бриселом историјска прилика да спољну политику и глобалну политику помјери на нови ниво.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog