Politika

Транспаренси: Осуда настојања Владе РС да утиче на рад Главног ревизора

БАЊА ЛУКА - Неусвајање извјештаја о раду Главне службе за ревизију јавног сектора у РС, те закључци Народне скупштине РС којима се захтијева екстерна контрола рада ове службе представљају очигледан покушај вршења притиска на њен рад, стоји данашњем у саопштењу организације Транспаренси интернешнел Босне и Херцеговине.


ТИ БиХ најоштрије осуђује пријетње и притиске на Главну службу за ревизију јавног сектора у РС и изражава безрезервну подршку овој инстиуцији у њеном даљем раду. Ова институција као једна од ријетких јавних институција показала је свој интегритет и независност и управо је то разлог зашто се нашла на мети владајућег режима у РС. Нападе на Главну службу за ревизију јавног сектора у РС, треба схватити у ширем контексту обрачуна владајућег режима са оним институцијама и појединцима који су критички анализирали рад Владе РС.

Ова служба је у оквиру свог мандата годинама указивала на драстична кршења закона у финасијском пословању државних институција, а у посљедње вријеме посебно на кршења закона у оквиру Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и управо ту треба тражити разлоге неусвајања извјешатаја о раду Главне службе за ревизију јавног сектора РС.

Иницијатива владајућег режима да се повећа контрола Владе РС над радом службе за ревизију је доказ да Влада РС, након негативне оцјене коју су добиле поједине институције, жели зауставити ову службу у даљим настојањима да се спријечи неодговорно трошење средстава и повећа одговорност у пословању ових инситутција.

Устаљена пракса Владе РС да се директно обрачунава са свим инситутцијама и појединцима који указују на неправилности у њеном раду и у овом случају је доказана,а судећи и по недавној информацији Владе РС у кој директно настоји дискредитовати све организације које су у прошлости критиковале рад Владе, очигледно је да ова пракса све више узима маха. Закључцима Народне скупштине поново се настоје институције ставити у службу интереса владајуће елите, а чињеница да се оваквим потезима јединој служби која је до сада дјеловала независно покушава одузети ова независност и инегритет који је стварала, наводи на закључак да се РС све више удаљава од демократије, а све више постаје диктатура, закључује се у саопштењу ТИ БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog