Svijet

Њемачка шаље још 120 војника у Авганистан

БЕРЛИН - Њемачка војска послаће око 120 војника као појачање у сјеверном Авганистану, гдје су учестали напади талибана, саопштено је данас из њемачког Министарства одбране.


Војници ће средином јануара бити распоређени у Авганистану, прецизирао је портпарол Министарства.

Овим појачање неће се прећи број од 4.500 војника колико је њемачки парламент одобрио, а мандат овог контингента требало би да буде обновљен у децембру.

У Авганистану се тренутно налази око 4.300 њемачких војника у склопу Међународних снага Исафа.

Информација о појачању долази након што је британски премијер Гордон Браун најавио да ће покушати да савезнике убиједи да пошаљу још 5.000 војника у Авганистан.

Велика Британија је најавила да ће послати додатних 500 војника.

Њемачки министар одбране Карл-Теодор цу Гутенберг, који се налази у посјети Авганистану оцијенио је у интервјуу за њемачку телевизију АРД да би влада у Кабулу већ наредне године могла да преузме контролу над појединим регионима у земљи, укључујући и онај који је под контролом њемачких војника.

Њемачки министар, који се јуче састао са авганистанским предсједником Хамидом Карзаијем и колегом Абдулом Рахимом Вардаком, данас ће обићи њемачке војнике распоређене у региону Кундуз.

Гутенберг ће се састати и са америчким генералом Стенлијем Мек Кристалом, командантом међународних снага у Авганистану у склопу којих је распоређено више од 100 000 војника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog