Politika

Додик: Осам промјена Устава које смо спремни прихватити

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска, у овом тренутку, спремна да прихвати осам промјена Устава БиХ да би био деблокиран процес даљих европских интеграција.


"Изразили смо жељу и спремност да учествујемо и да прихватимо осам промјена Устава у овом тренутку како бисмо деблокирали процес даљих европских интеграција", рекао је Додик послије разговора са извјестиоцем Европског парламента за визну либерализацију Тањом Фајон и потредсједником Социјалистичке групе у Европском парламенту задуженим за односе са земљама југоисточне Европе Ханесом Свободом.

Додик је прецизирао да је ријеч о повећању броја посланика и делегата у Представничком дому, односно Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, да се делегати у Дому народа бирају на читавом подручју БиХ, да се искључи национални ексклузивитет у бирању чланова Предсједништва БиХ, уведе ротирање чланова на 16, умјесто на осам мјесеци, да се из надлежности Предсједништва искључи одлучивање о буџету и пребаци у Савјет министара.

Он је рекао да је потврдио приврженост РС европском путу и спремност да ради на три преостала питања важна за визну либерализацију и жељу да грађани БиХ идуће године имају безвизни режим са ЕУ.

"Разумјели смо став Европске комисије да је неопходно угасити ОХР, односно трансформисати га како би БиХ могла да аплицира за кандидатски статус у ЕУ", рекао је премијер РС.

Додик је навео да је госте упознао са чињеницом да је политичка ситуација у БиХ стабилна, економски одржива и без социјалних притисака, те да жели да допринесе стабилизацији економских и социјалних прилика у региону.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи и о потреби побољшања свих демократских капацитета и апсолутних слобода.

Ханес Свобода рекао је да је премијер Додик поменуо питања у вези са којима би могло да дође до разговора, јер би се односила на ублажавање националних подјела унутар земље и да међународна заједница не би требало сувише да тражи.

"Међународна заједница не би требало сувише да тражи, а онда да не добије ништа. Зато сматрам да треба озбиљно узети у разматрање оно што премијер Додик предлаже и да се размотре друга питања и онда да дођемо до рјешења", рекао је Свобода.

Он је додао да се не може очекивати да све оно што треба да се прилагоди у Уставу буде урађено сада, већ да је за сада важно да дође до напретка, а да би се пред само придружвиање ЕУ, можда десио још један корак прилагођавања.

Свобода је навео да постоје нека мања питања која Народна скупштина РС мора да усвоји, а тичу се, између осталог, борбе против криминала и корупције.

"Успостављање органа и власти који могу ефикасно да се боре против организованог криминала и корупције није нешто што тражимо само од РС, него од свих земаља у овом региону", казао је Свобода.

Он је навео да је добио занимљиве приједлоге од Додика у вези са могућностима инситутуционалних и уставних промјена.

"Знате да смо у ЕУ увијек били против свих настојања за укидањем РС, односно централизацијом власти у БиХ, али одређена прилагођавања Дејтонског мировног споразума су потребна како би дошло до даље и брже интеграције БиХ у ЕУ. Раније године су показале поступно прилагођавање Дејтона", напоменуо је Свобода.

Он је рекао да послије потписивања Лисабонског споразума у ЕУ постоји настојање да се нове земље уведу у Унију, те да би због БиХ било лоше да она буде посљедња на путу придруживања ЕУ.

"Сматрамо да уз реалистичан приступ може да дође до даљег напретка у разговорима у БиХ", рекао је Свобода, додајући да је апсолутно сигуран да ће то оставити довољно простора РС да игра важну улогу у БиХ, али и у ЕУ.

Тања Фајон је рекла да јој је драго што је европски парламент дао снажну подршку убрзању процеса либерализације визног режима за БиХ, додајући да је реалистично очекивати да БиХ уђе у безвизни режим у јулу идуће године.

"Али, то је првенствено у рукама политичара у БиХ. ЕУ може да се заложи да се овај процес убрза, поготово сада када грађани сусједних земаља могу слободно да путују у земље ЕУ", рекла је Фајон.

Она је истакла да два веома важна закона морају да буду усвојена односно прилагођена - онај у вези са борбом против организованог криминала и Кривични закон.

Тања Фајон рекла је да је данас добила снажна увјеравања да ће РС учинити све што је у њеној моћи да буду испуњени потребни услови за укидање виза.

Тања Фајон и Ханес Свобода бораве у РС као чланови делегације Европског форума за демократију и солидарност.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog