Svijet

Дејли телеграф: Британска морнарица гледала одвођење талаца у Сомалији

ЛОНДОН - Британска морнарица је из непосредне близине беспомоћно посматрала како сомалијски гусари са јахте одводе брачни пар Пола и Ричарда Чендлера, пише данашње издање дневника "Дејли телеграф".


У саопштењу британске морнарице наводи се да је посада брода "Брејв најт" имала наређење да не отвара ватру док су гусари са породичне јахте одводили брачни пар Чендлер из страховања да би их бандити могли ликвидирати.

Према саопштењу пошто је најближи војни брод "Камберленд" био на удаљености од два часа помоћни "Брејв најт", који носи хеликоптерску посаду и 75 морнара морао је да чека.

Како се британски брод приближавао гусари су таоце пребацили у чамац одакле су их одвели на већи матични брод.

Детаље операције у тајности је држало британско Министарство одбране док их није открио неименовани члан посаде који је рекао да су у једном тренутку били на само 20 метара удаљености од брачног пара.

У званичном саопштењу које је објављено током протеклог мјесеца наводи се само да је британски војни брод пронашао празну јахту брачног пада, док се не наводи да су Чендлерови били примјећени.

Портпарол морнарице рекао је да су детаљи чувани због "оперативне безбједности".

Претпоставља се да је брачни пар, који је јахтом ишао са Сејшела ка Танзанији у заробљеништву на копну у Сомалији након што су гусари затражили откуп иод седам милиона долара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog