Republika Srpska

У Прњавору 4.500 на бироу

ПРЊАВОР - На подручју општине Прњавор са данашњим даном на посао чека 4 552 лица, међу којима су најбројнији - 1 607, квалификовани радници.


Организатор послова у Бироу за запошљавање Прњавор Војин Јанковић изјавио је за Срну да су се за дванаест дана овог мјесеца пријавила 93 нова лица, док је у истом периоду са листе избрисано 11 који су засновали радни однос.

Он је рекао да је други основ за брисање са евиденције нередовно јављање на Биро, због чега се сматра да је особа нашла посао или је из неког другог разлога одустала. Према том критеријуму до данас су са листе избрисана 44 лица.

Са високом стручном спремом на посао чека 70, а са вишом 43 особе, док се на евиденцији налази и један магистар, а према старосној структури највише незапослених је од 30 до 35 година и то 622 лица.

"У укупном броју лица на нашој евиденцији налази се и 318 учесника протеклог рата, 68 ратних војних инвалида и 46 чланова породица палих бораца. На запослење чекају и 196 лица из категорије прогнаних и расељених, 116 избјеглих и 146 повратника", рекао је Јанковић.

Он је додао да се чак 61 одсто незапослених изјаснило да су се пријавили у евиденцију због остваривања других права, као што су кориштење здравственог осигурања на терет Буџета, докуп стажа и право на новчану накнаду, ПИО и здравствено осигурање по основу престанка радног односа и потреба за добијањем увјерења за остваривање права пред другим органима и институцијама
локалне управе.

У октобру је представник бањалучког предузећа "Мобил Емпорио" потписао предуговор о заснивању радног односа са 18 радника, а када је ријеч о лицима ромске националности основни проблем је, како каже Јанковић, избјегавање пријављивања у евиденцију незапослених.

Могућности новог запошљавања на подручју општине Прњавор постоје, али у малом обиму, док је, такође, евидентно да мали број потенцијалних послодаваца раднике ангажује преко Бироа за запошљавање.

Биро је у прошлом мјесецу примио пријаву потреба за шест просвјетних радника. Међутим, према сазнањима до којих се долази изјавама радника или дојавом из Јавног фонда здравственог осигурања, у октобру је 47 радника засновало радни однос.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog