Društvo

Бесплатна мјерења дијабетеса у Бијељини

БИЈЕЉИНА - Дом здравља Бијељина, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, данас организује акцију бесплатних превентивних прегледа грађана и мјерење нивоа шећера у крви на девет пунктова на подручју цијеле општине.


Акција се одвија поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса под слоганом "Препознај дијабетес и преузми контролу".

Грађани се могу прегледати на главном пункту испред Дома здравља Бијељина, на улазу у Градски парк из Улице Српске војске, на улазу у зелену пијацу у Улици Николе Тесле, на платоу испред бившег Дома омладине, испред тржног центра "Емпоријум", у кругу Опште болнице Бијељина, испред ресторана Еурека, у насељу Ковиљуше код апотеке, те у центру Мјесне заједнице Јања.

На подручју Семберије и Мајевице из године у годину расте број обољелих од шећерне болести, која не бира старосно доба, па је све већи број младих који су обољели од ове болести.

"Све више становника Угљевика болује од шећерне болести и у овој години њихов број је повећан на чак 700. И за општине Бијељина и Лопаре важи исто, број обољелих је у сталном порасту. Од овог броја, трећина је на инсулину", упозорила је предсједник Удружења дијабетичара за Семберију и Мајевицу Милосава Милетић.

Милетићева је рекла да се шећерна болест може спријечити или бар успорити правилним начином живота, додавши да је један од њених узрока и гојазност.

"Треба редуковати уношење калорија, посветити се физичким активностима и избјегавати брзу храну", навела је Милетићева.

Милетићева је додала да грађани треба да једу разноврсну храну, богату минералима и витаминима, те да се баве спортом, нагласивши да су они гојазнији склонији дијабетесу, поготово ако имају и генетске предиспозиције за ову болест.

Удружење дијабетичара за Семберију и Мајевицу, које броји 150 чланова, за двије године постојања урадило је много на едукацији својих чланова семинарима и предавањима, на којима се људи постепено "отварају и износе свој проблем без стида".

Удружење је данас на подручју Угљевика организовало акцију бесплатних прегледа крвног притиска, мјерења шећера, као и савјетовање стручњака за грађане који данас дођу у Дом културе како би провјерили своје здравље.

Широм свијета од дијабетеса болује више од 200 милиона људи, а очекује се да ће се тај број до 2025. године повећати на 333 милиона обољелих, што је пораст од 72 одсто. Највећи пораст се очекује у неразвијеним земљама свијета, Африци, Југоисточној Азији, Источној Европи и Средњем Истоку.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog