Politika

Чекајући Дудаковићево процесуирање

БАЊА ЛУКА - Директор Центра за истраживање ратних злочина Републике Српске Јанко Велимировић очекује да ће у процесуирању припадника Седме гардијске бригаде, односно јединице "Пуме" у Хрватској због злочина над Србима, доћи до сазнања и одговорности ширег круга људи, међу којима су Харис Силајџић, Крешимир Зубак и Атиф Дудаковић.


"За нас је тај предмет важан, јер очекујемо да ће у процесуирању случаја `Пуме` доћи до сазнања о одговорности ширег круга људи. Неки од њих су Харис Силајџић, Крешимир Зубак, Анте Котромановић, Атиф Дудаковић, Анте Готовина, Љубо Ћесић-Ројс и Рахим Адеми", рекао је Велимировић за "Глас Српске".

Он је навео да су након рата у правосуђу РС била кључна два предмета, један против Алије Изетбеговића, а други против Фрање Туђмана, додајући да су били прикупљени докази за злочине почиње у садејству Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ, а фокус је био на масовној гробници у Мркоњић Граду.

"Доказано је да има 181 тијело, а већина су били заробљеници и жртве ратних злочина. Посебно су брутални према њима били припадници Седме гардијске и Четврте гардијске бригаде", рекао је Велимировић и додао да је све то резултат Сплитске декларације коју су потписали Изетбеговић, Туђман, Силајџић и Зубак.

Он је навео да је потписивање Сплитске декларације представљало удружени злочиначки подухват против РС и Републике Српске Крајине и да очекује да ће правосуђа у БиХ и Хрватској урадити оно што је пропустио да уради Хашки трибунал.

Говорећи о подацима о страдању Срба у Сарајеву, Велимировић је истакао да се тешко може доћи до тачаних података, јер се имена страдалих крију или није имао ко да пријави, додајући да српска страна располаже информацијама о 6 500 страдалих Срба у Сарајеву, док бошњачка страна то негира.

Он је додао да још увијек постоји велики проблем у вези са утврђивањем тачног броја жртава страдалих у рату у БиХ.

"Још увијек је тај број предмет манипулација. Рецимо Конгрес Бошњака из СAД и даље оперише лажном цифром од 200 000 страдалих Бошњака, иако је центар Мирсада Токаче доказао да је у БиХ укупно страдало 99 000 људи. Рачуна се да је страдало око 26 000 Срба, али ту није у реду однос страдалих цивила и војника. Наведено је да је страдало око 3 000 цивила, а остало су војници. Код Бошњачке стране тај однос сасвим је обрнут", нагласио је Велимировић.

Он је оцијенио да се никада неће доћи до сто одсто тачног коначног броја жртава, али да се тежи да он буде што прецизнији.

"За сада се базирамо на подацима Центра за истраживање ратних злочина који је дошао до података и процјене да би на подручју БиХ могло бити 35 000 жртава српске националности. За сада он има чврсте доказе за 32 000 страдалих", истакао је Велимировић.

Говорећи о раду Института за тражење несталих БиХ, Велимировић је истакао да је пракса показала да је тај институт само у функцији федералне комисије и да ту главну ријеч води Aмор Машовић, додајући да су под фирмом заједничког института на нивоу БиХ приказане само бошњачке жртве.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog