Republika Srpska

Слаби резултати фирми са БЛ берзе

БАЊА ЛУКА - Компаније са службеног тржишта Бањалучке берзе у трећем кварталу ове године додатно су погоршале своје пословне резултате, што је, истичу економисти, показатељ да удар глобалне рецесије на привреду Републике Српске и даље има тренд раста.


Неревидирани финансијски извјештаји 34 велика акционарска друштва у РС показују да је њихов збирни позитивни резултат за првих девет мјесеци износио 54,4 милиона КМ, чиме се и више него преполовио у поређењу са истим периодом прошле године, пишу "Независне новине".

Финансијски пад компанија са престижног берзанског тржишта у периоду јануар - септембар ове године износио је 52 одсто, док је у првих шест мјесеци силазна путања била нешто блажа и износила 47,5 одсто.

Број профитабилних компанија, који је прошле године био скоро три пута већи од броја губиташа, сада је скоро изједначен,

Профитабилне компаније, којих је лани било 25, а сада 18, смањиле су укупну деветомјесечну добит за око десет одсто на 120,7 милиона КМ, док су губиташи, којих је лани било девет, а сада 16, истовремено продубили финансијску дубиозу за чак 208 одсто.

Највеће погоршање финансијских резултата биљеже Рудник и Термоелектрана Гацко, који су из лањске деветомјесечне добити од 9,6 милиона КМ сада запали у дубиозу од 12,1 милион, а слиједе "Жељезнице РС", које су минус од 5,9 милиона КМ продубиле на 15,4 милиона, зворнички "Бирач", који је од профита од 1,3 милиона отишао у губитак од 7,4 милиона, и Рудник и термоелектрана Угљевик, који је добит од 1,3 милиона КМ замијенио минусом од 5,6 милиона КМ.

Специфичан примјер је "Телеком Српске", који је прошлогодишњи деветомјесечни профит од 94 милиона КМ смањио на 84,5 милиона КМ.

Највећи финансијски напредак биљеже "Крајина" Бањалука, која је добит од два милиона повећала на 10,6 милиона КМ, бањалучка Нова банка са скоком профита са 4,7 милиона на 9,9 милиона, Целекс са 360.000 КМ на 2,4 милиона, "Електродобој" са 340.000 на 1,8 милиона КМ и "Мира" Приједор са 880.000 на 1,6 милиона КМ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog