Politika

Дачић подржао Ђокића

БАЊА ЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић подржао је индиректно актуелног лидера Социјалистичке партије Петра Ђокића на изборима за предсједника ове странке.


Побједу на данашњем Конгресу СП-а очекују сва тројица кандидата, актуелни предсједник Петар Ђокић, потпредсједник Здравко Крсмановић, као и члан ове партије Томислав Томић, али је само један од њих добио веома значајну, индиректну подршку лидера СПС-а, пише "Фокус".

Дачић, који ће данас допутовати у Бањалуку, изјавио је да СПС и СП од самог њеног настанка имају интензивну сарадњу, али да је она још чвршћа од када је лидер социјалиста у Републици Српској (РС) актуелни предсједник Петар Ђокић.

"СПС је увијек подржавала јачање стабилности и развоја РС у складу са Дејтонским мировним споразумом и остаће и даље привржена тој политици", рекао је Дачић.

Са оваком оцјеном слаже се и већина општинских одбора странке у РС, која је у претконгресном периоду истицала да подршку има онај кандидат који подржава, поштује Устав и Дејтон, програм и статутарне одредбе странке и који се залаже за стабилност РС.

Актуелни предсједник Петар Ђокић наглашава да ће и даље чувати РС и спријечити њено било какво растакање, јер постојање овакве РС унутар БиХ за српски народ значи слободу, сигурност и равноправност.

"Очекујем да ће Конгрес протећи у виду снажне афирмације СП и њене основне програмске идеје, што значи да ће социјалисти у наредном периоду још више бити посвећени борби за економски развој и за јачање социјалне сигурности грађана", рекао је Ђокић.

СП ће, према његовим ријечима, и даље радити са својим коалиционим партнерима, јер је то партнерство допринијело развоју РС и створило боље услове за живот грађана.

Он је нагласио да је изражена разлика у концептима СП међу кандидатима, те да он настоји да очува стабилност СП, да у наредном периоду унаприједи партију, а жестоко се супротставља ревизији Дејтонског споразума и преносу надлежности са РС на БиХ.

Ђокићев озбиљнији противкандидат Здравко Крсмановић каже да је СП усвојила Декларацију о европским интеграцијама у којој се јасно каже да се СП залаже за приоритетан улазак у ЕУ и за потпуну примјену Европске повеље о локалној самоуправи и Европске повеље о темељним људским правима и слободама.

Он сматра да је неопходно ојачати локални ниво власти, гдје се средства најрационалније троше и гдје се ради у интересу грађана.

Трећи кандидат Томислав Томић наглашава да се залаже за јединство СП и свој аутономни пут, који је између Ђокића и Крсмановића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog