Svijet

Москва подржава санкције против Ирана

МОСКВА - Русија је спремна да подржи санкције против Ирана због спорног нуклеарног програма земље, пише данас руски лист "Комерсант", позивајући се на изворе у администрацији предсједника Дмитрија Медведева.


"Москва је 100 одсто спремна да подржи санкције против Ирана", наводи лист, позивајући се на изворе у администрацији, додајући да се та опција све чешће спомиње.

Према писању листа посљедњу ријеч о евентуалном усвајању санкција имају предсједници Русије и САД, Медведев и Барак Обама, који ће се састати сутра на маргинама самита земаља чланица АПЕК-а у Сингапуру.

"Они неће разговарати само о нуклеарном програму Ирана, али би могли донијети одлуку о томе када ће бити уведене санкције", пише лист.

Русија и Кина, обје сталне чланице Савјета безбједности УН, скептичне су у вези са пооштравањем санкција против Ирана.

Међународна заједница врши притисак на Иран, док Техеран разматра приједлог УН који би помогао да се умање тензије око нуклеарног програма земље.

Запад, међутим, постаје све нестрпљивији док свјетске силе чекају одговор Техерана на понуду УН према којој би неке земље као што је Русија помогле Ирану у процесу обогаћивања уранијума.

Пребацивање иранског уранијума у иностранство гдје би се вршио процес обогаћивања помогао би да се отклоне сумње Запада да Иран покушава да развије нуклеарно оружје у оквиру програма цивилне нуклеарне енергије.

Као и Иран, Русија сматра да нема доказа да подржи те оптужбе, али је апеловала на Техеран да покаже максималну транспарентност и да сарађује се међународном заједницом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog