Politika

СДС: Ништа без изјашњавања народа

БАЊАЛУКА - Српска демократска странка сматра да за Републику Српску не могу бити прихватљива никаква приступања војним савезима, нити промјене Устава БиХ без директног изјашњавања грађана о њима, као што се то ради у слободним демократским друштвима.


У саопштењу поводом јучерашње изјаве предсједника Владе РС и лидера СНСД Милорада Додика да је ''Српска, у овом тренутку, спремна да прихвати осам промјена Устава БиХ'', СДС наводи да институције Српске нису прихватиле никакве промјене Устава БиХ нити их је премијер Додик обавијестио шта је његова партија спремна да прихвати.

ИЗ СДС-а наводе да у приједлогу лидера СНСД-а Миорада Додика о осам уставних промјена нема, како тврде, ниједног захтјева којим РС нешто добија, већ се искључиво "нуде компромиси који значе само давање".

"Ово потврђује сумње да су у тајности настављени бутмирски разговори, који у својој сљедећој фази треба да доведу до укидања ентитетског гласања и тако дефинитивног напуштања Дејтонског споразума као новим условима за приступање ЕУ", сматра СДС.

Предсједник Владе РС рекао је да је Српска, у овом тренутку, спремна да прихвати осам промјена Устава БиХ да би био деблокиран процес даљих европских интеграција.

Додик је прецизирао да је ријеч о повећању броја посланика и делегата у Представничком дому, односно Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, да се делегати у Дому народа бирају на читавом подручју БиХ, да се искључи национални ексклузивитет у бирању чланова Предсједништва БиХ, уведе ротирање чланова на 16, умјесто на осам мјесеци, да се из надлежности Предсједништва искључи одлучивање о буџету и пребаци у Савјет министара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog