Društvo

Пале: Одржан Сајам запошљавања

ПАЛЕ - На Палама је данас одржан Сајам запошљавања, на којем је 15 послодаваца исказало потребу за 191 радником, а своје интересовање за послом показало око 300 лица.


На данашњем сајму, који је организовао Завод за запошљавање Републике Српске , највише интересовања да запосле нове раднике, и то углавном за послове током зимске сезоне, показали су јахорински хотели.

Директор Завода за запошљавање РС Бошко Томић рекао је Срни да се нада да ће се већина оних који су се данас пријавили за посао, и запослити, макар и привремено, с обзиром да зимска сезона на Јахорини почиње 20. децембра.

Он је истакао да је и данашњи сајам организован с циљем да на једном мјесту буде створена могућност да запослени и послодавци могу да обаве разговоре и себи одаберу најквалитетније.

"Организовање сајмова једна је од бољих активности, јер се конкретно и практично рјешавају захтјеви и послодаваца и оних који траже посао, конкретно за одређени посао и одређено мјесто", рекао је Томић.

Он је рекао да Завод не ствара нова радна мјеста, него посредује, припрема кадрове и тржишту нуди најквалитетније, те додао да су данас и послодавци анкетирани о томе који су њихови проблеми.

"Обавезали смо наше филијале у општинама да обиђу све послодавце и сниме потребе за наредну годину, како би учинили све да незапослени не дођу на евиденцију Завода. Завод ће учинити све да сними комплетно стање тржишта рада", рекао је Томић и додао да ће о свему бити обавјештавани надлежна министарства и Влада Републике Српске.

Он је нагласио да Завод, својим новим методама, начином и приступом жели да промијени своју улогу и да у правом смислу буде завод за запошљавање, неко ко ће "снимати" комплетно стање на тржишту рада и бити главни носилац свих активности.

Томић је отварајући сајам позвао локалну заједницу да се активно укључи у овај процес, оцијенивши да, нажалост, у довољној мјери нема ангажмана из локалних заједница када је ријеч о запошљавању.

"Представника локалне заједнице није било на овом сајму у мјери у којој се то очекивало. Некако се питање запошљавања и отварања нових радних мјеста стално импутира Влади и Заводу", рекао је Томић.

Он је позвао општине и њихове начелнике да приликом усвајања буџета предвиде додатна средства за подстицај запошљавању.

Томић је рекао да су о овом питању размјењена искуства и на округлом столу који је одржан у оквиру сајма, те да је закључено да се крене у договор са локалном заједницом како и на који начин створити услове у подстицању запошљавања.

Према његовим ријечима, то је могуће учинити на разне начине, а неки од њих су и да локалне заједнице додјељују бесплатна земљишта за привреднике, субвенционисање каматних стопа и друго.

Директор прве приватне агенције за посредовање у запошљавању "Спектар" из Бањалуке Мирослав Вукајловић сматра да је данашњи сајам успио, јер је дошло много људи који су се интересовали за посао.

Он је истакао да је ова агенција свим учесницима на данашњем сајму понудила бесплатно учешће на радионицама на којима ће бити представљена искуства у процесима запошљавања.

На прошлогодишњем сајму у Палама, од око 250 лица која су предала своје биографије неком од 17 послодаваца из општина Пале, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, 180 их се запослило путем конкурса који су касније расписани

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog