Republika Srpska

Хрватска тражи трећину струје из БиХ

ЗАГРЕБ - Хрватска електропривреда (ХЕП) тврди да јој припада трећина струје произведене у БиХ, јер су у бившој Југославији суфинансирали изградњу електрана на том простору.


Према неслужбеним информацијама из ХЕП-а, управа предузећа мора донијети одлуку да ли ће покренути тужбу или ће дипломатским путем покушати да дође до струје из БиХ, преносе хрватски медији.

Тужба је, како преносе хрватски медији, припремљена и само се чека "политички миг" да буде активирана.

Хрвати су, како су сами израчунали, 80-тих година прошлог вијека у термоелектране Какањ, Тузла, Гацко и Обреновац уложили око милијарду евра.

Ових дана, како преносе хрватски медији, истиче рок који је ХЕП поставио Републици Српској да се изјасни о уласку хрватских представника у Управни одбор Термоелектране Гацко.

У Загребу не крију забринутост због става надлежних у Бањој Луци и Београду да немају намјеру да удовоље захтјевима Хрватске, јер за то не постоји ни један основ с обзиром да је Хрватска одавно наплатила своје учешће у тим инвестицијама.

У ХЕП су, како наводе медији, сами свјесни да тај проблем мора бити рјешаван на високим политичким нивоима, јер он, како кажу, није само економски, већ и политички.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog