Društvo

У Србији проглашена трoдневна жалост за патријархом

Државним заставама спуштеним на пола копља, минутом ћутања и прилагођеним медијским програмима поводом тродневне жалости, одаје се пошта патријарху Павлу, који се упокојио јуче ујутро у сну на Војно-медицинској академији у Београду у 95-ој години живота, док је на згради Патријаршије истакнута црна застава на пола копља.


Читаву ноћ грађани, који су образовали километарску колону, одавали су посљедњу почаст свом патријарху, чије тијело је изложено у ковчегу у Саборној цркви, док су свештеници непрекидно служили заупокојену службу, што ће трајати до његове сахране, 19. новембра у манастиру Раковица.

Према православном обичају, молитва се служи пред отвореним ковчегом са тијелом патријарха Павла, читају се четири Јеванђеља, а служба се прекида само у случају да неко од владика служи помен патријарху.

Све дневне новине изашле су са насловним странама посвећеним детаљима из аскетског живота патријарха навођењем његовим поука, од којих је напознатија: "Будимо људи.Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди".

Београдски медији преносе ријечи једног од љекара са ВМА, гдје је патријарх лежао протекле двије године због опште немоћи, да се "једноставно угасио и отишао тихо, као што је и живио".

Патријарх Павле биће сахрањен у четвртак, 19. новембра, у манастиру Раковица

Патријарх се посљедњег јутра свог живота пробудио рано, као и обично, а причестио га је један од свештеника. Мало касније, патријарх је поново заспао и у "том мирном сну праведника је, без муке и тихо, преминуо".

Патријарх Павле биће сахрањен у четвртак, 19. новембра, у манастиру Раковица, што је била његова изричита жеља, коју је он више пута саопштио усмено, али која је наведена и у његовом тестаменту.

Опијело Његовој светости биће служено у храму Светог Саве и то ће бити мјесто молебанског испраћаја.

Други детаљи и термин одржавања сахране биће саопштени у току дана, када ће се огласити Одбор за сахрану, у коме су, осим чланова Синода и других владика, и представници државе.

На положају мјестобљуститеља, односно чувара патријаршијског трона, до избора новог патријарха, налазиће се досадашњи замјеник патријарха митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

На положају мјестобљуститеља, односно чувара патријаршијског трона, налазиће се до избора новог патријарха, митрополит Анмфилохије

Очекује се да ће на сахрану доћи велики број вјерника из Србије, Републике Српске, Црне Горе, великодостојници из других цркава и вјерских заједница, као и личности из јавног, политичког и културног живота.

Изразе саучешћа СПЦ и српском народу упутили су највиши званичници Србије, вјерских заједница у Србији, сусједним земљама и региону, као и званичници у региону, међу којима су и премијер РС Милорад Додик и предсједник Српске Рајко Кузмановић, као и предсједници Хрватске, Црне Горе те поглавар Исламске заједнице у БиХ реис Мустафа Церић.

Према Уставу Српске православне цркве, Свети архијерејски синод објављује патријархову смрт и проглашава патријаршки трон упражњеним.

Устав Српске православне цркве предвиђа да у случају да буде "упражњен Светосавски трон" сва власт прелази на Свети архијерејски синод, а Устав предвиђа и установљење чувара патријарашког трона (мјестобљуститеља).

Уобичајено је да жалост у Цркви траје 40 дана и тада се служи четрдесетодневни помен, послије којег може да буде обављен избор патријарха.

Поглавар СПЦ налазио се на лијечењу на ВМА од 13. новембра 2007. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog