Republika Srpska

Поднесене прекршајне пријаве против мешетара на БЛ-берзи

БАЊА ЛУКА - Комисија за хартије од вриједности Републике Српске, поднијела је прекршајне пријаве против одређених лица за која се сумња да су манипулисала у трговању на Бањолучкој берзи, рекао је директор Бањолучке берзе Милан Божић.


"У свим системима постоје и они који покушавају да изиграју правила. Грађани у РС треба да припазе да сами не би били жртве манипулације или нехотично допринесу томе", рекао је Божић.

Он је нагласио да су посебно опасни мешетари који дјелују на терену нудећи одређене износе за акције у замјену за пуномоћ на те акције, а да су прекршајне пријаве доказ да се такве појаве откривају и процесуирају.

Промет на Бањолучкој берзи за десет мјесеци ове године износи око 130 милиона, док је у истом периоду лани промет износио око 209 милиона марака.

"Од 38 предузећа чији су биланси објављени на интернет страницама Бањолучке берзе, њих 18 је у овој години пословало са губитком, док је 20 предузећа остварило добит. Ипак, резултати пословања предузећа ове године, збирно посматрано, лошији су него лани", навео је Божић.

Он је најавио да ће заједнички пројекат Aтинске и Бањолучке берзе "Икс нет" повећати међународну видљивост тржишта капитала РС и олакшати брокерским кућама из Српске да тргују на берзама у региону, а брокерским кућама из региона да инвестирају у РС.

"Сарадња са Сарајевском берзом увијек је била на високом нивоу, а то потврђује и договор о изради заједничког берзанског индекса који ће од 1. децембра рачунати и објављивати Бечка берза и који ће олакшати инвестирање у БиХ", казао је Божић.

Он је додао да Стратегија развоја Бањолучке берзе подразумијева низ активности које ће довести до унапређења ликвидности тржишта, затим активности с циљем развоја примарног тржишта, међународне промоције и привлачења страних инвеститора, те партнерски однос са институцијама тржишта капитала и предузећима чијим се акцијама тргује на Бањолучкој берзи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog