Društvo

Британци пребројали 155 уништених светиња на КиM

БЕОГРАД - ОЕБС и УНМИК процјењују да је од 1999. године на Космету уништено или оштећено 155 српских православних цркава и манастира, 250 гробаља и скоро 6 750 надгробних споменика.


Ово је званични одговор британског Министарства спољних послова, који је редакцији "Политике" уступио књижевник Радомир Путниковић (73) из Лондона, а који је поставио питање британској влади о броју уништених или оштећених православних цркава на Космету, од уласка у покрајину НАТО снага.

Према подацима Одјељења за правду Унмика и Судског савјета Косова, од децембра 2005. до марта 2006. локални тужиоци подигли су оптужнице због уништавања цркава 2004. године против 206 људи, од чега је 150 осуђено, у општинским и окружним судовима.

Одвојено, међународне судије и тужиоци позабавили су се са седам случајева који су у вези са уништавањем цркава 2004. године, за шта је било 18 оптужених, од којих је њих седамнаест осуђено, а један је ослобођен оптужби. Казне су се кретале у распону од двадесет једног мјесеца до шеснаест година затвора.

"Одговор британског Министарства спољних послова до сада није објављиван у тамошњим медијима. Веома је важно што је британска влада први пут јавно, званично и писаним путем признала колико је православних цркава, гробаља и надгробних споменика уништено или оштећено", истиче Путниковић.

Он је током посљедње двије деценије посланицима британског парламента упутио неколико хиљада писама.

Путниковић, члан Удружења британских писаца, аутор бројних књига за дјецу и добитник награде "Радоје Домановић" за сатиру, житељ Велике Британије већ скоро четири деценије, поставио је питање британској влади преко свог пријатеља Роберта Веринга, посланика из Ливерпула.

На Путниковићев допис, он му је одговорио да је дубоко потресен бројкама изнесеним у писму и да ће поводом тога затражити састанак са званичницима Министарства иностраних послова.

Квалификатив "злочин против културне баштине" на Косову и Метохији унесен је у 26. Резолуцију 31. генералне конференције Унеска.

Према српским подацима, од доласка међународних војних и цивилних представника на Космет страдало је око 150 српских светиња.

Уништено је и покрадено више од 10 000 икона и црквено-умјетничких и богослужбених предмета који се увелико крчме на свјетском илегалном тржишту, наведено је на сајту Министарства Србије за Косово и Метохију.

У периоду од рата 1999. до данас, на мети албанских екстремиста био је 5 261 надгробни споменик на 256 српских православних гробаља, док на више од 50 гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости, српски су подаци о злочину против баштине.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog