Politika

Страначки лидери РС се сложили са ИЦГ: ОХР је проблем

БАЊА ЛУКА - Лидери политичких партија у РС сагласни су са оцјеном Међународне кризне групе /ИЦГ/ да је ОХР постао дио проблема у БиХ и додају да је за РС и БиХ веома позитивна потпуна промјена у досадашњем размишљању чланова ИЦГ.


Лидер СНСД Милорад Додик каже да се слаже са оцјеном да ОХР све више постаје дио проблема у БиХ, истичући да ни наједном релевантном мјесту нису рекли да су препрека европским интеграцијама уставне промијене, већ да је то ОХР.

„Напокон је јасно да је ОХР основни разлог застоја у европским интеграцијама БиХ. Оли Рен и многи други европски званичници јасно су рекли да док је ОХР овдје, БиХ не може даље да аплицира за статус у ЕУ", истакао је Додик.

Предсједник ДНС Марко Павић каже да и извјештај ИЦГ говори да је у БиХ сазрела ситуација да се ОХР укине, додајући да све треба концентрисати на домаће институције и политичаре.

„Услове за улазак у НАТО и ЕУ треба да испуне домаћи политичари, ако буду каснили гласачи ће донијети крајњу одлуку о њима", нагласио је Павић.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић каже да се ова странка одавно истиче да је ОХР дио проблема у БиХ, наводећи да је посљедњих година било неколико криза проузрокованих дјеловањем високог представника или ОХР, због чега је потребно појачати дипломатске напоре и захтјевати специјални статус за БиХ на путу придруживања ЕУ.

Предсједник ПДП Младен Иванић каже да му је драго да су и најрадикалнији елементи међународних интервенција, а ИЦГ спада међу такве, схватили да је вријеме за гашење ОХР-а.

„Потпуна промијена размишљања ИЦГ је за РС и БиХ веома позитивна ствар, али прије сједнице Савјета за имплементацију мира неће бити договора", рекао је Иванић и додао да не очекује радикалне потезе на сједници ПИК јер није рјешено питање имовине.

Лидер СДС Младен Босић каже да је изненађен потпуно другачијим ставовима ИЦГ.

„ИЦГ је све вријеме доприносио заоштравању кризе у БиХ. Кризна група је окосница лобија који је све урадио да се РС одузму њен дејтонска права", закључио је Босић.

Директор Канцеларије за Балкан Међународне кризне групе Марко Прелец рекао је да је у неколико посљедњих мјесеци видљиво да од ОХР и бонских овлашћења има више штете него користи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog